Бащата на демокрацията в Бургас Стойчо Кьосев напусна Куба и

...
Бащата на демокрацията в Бургас Стойчо Кьосев напусна Куба и
Коментари Харесай

Помните ли го? Той се завърна в Бургас и ще е чест за всяка бургаска гимназия като преподавател

Бащата на демокрацията в Бургас Стойчо Кьосев напусна Куба и се завърна в родния град – този път вечно

Докторът по философските науки Стойчо Кьосев, който в най-тъмните години на тоталитаризма оглавяваше Общоградския метафизичен клуб „ Сократ”, и поради което бе интернационално приет за единствения локален отстъпник с принос в битката за народна власт, се завърна в родината си. Вече на 67 години, само че все по този начин въодушевен и стимулиран да преподава на ученицци от горния курс, подготвени да получат скъпи познания, може би в днешно време най-ценните, до които биха могли да се допрян, поради тежкия учебен крах в страната.

Кьосев би бил чест за всяка бургаска гимназия, която има свободен щат по просвета, близка до философията.

Припомняме, че Стойчо Кьосев преди време бе основал кръжок от най-жадните за трупане на познания възпитаници от Английската, Немската и Математическата гимназия, които по-късно поведоха освен района, само че и популяризираха страната надалеч зад рамките ѝ.



Създател на първото очевидно опозиционно придвижване в града „ Клуб 19 ноември”, който е в ядрото на основаването на Съюза на демократичните сили (СДС) в Бургас. През 1992-1993 година е ръководител на Координационния съвет на СДС-Бургас, претендент за кмет през 1992 година Организатор на първите свободни манифестации през ноември-декември 1989 година и участник в стачката по завладяването на Центъра за рационализиране на управителните кадрина Българска комунистическа партия (ЦУРК) и предаването на постройката за Център по психологично здраве. Това е индивидът, който разгласи гладна стачка пред Партийния дом в центъра на Бургас, подкрепян от своите възпитаници от бургаските гимназии, техникуми и колежи. В късната есен на 1991 година монументът на тоталитаризма бе високомерен с взлом и незабавно по-късно преустроен в Бургаски свободен университет (днешната Съдебна палата).


 Най-големият либерален протест на площат „ Св.св. Кирил и Методий” през ноември 1989 година, когато към момента не е несъмнено дали тоталитаризмът си е отишъл и комунистическият режим е свален окончателно
Разочарован от пътя, по който потегли страната ни след зората на демокрацията, Стойчо Кьосев напусна своя роден град и в символ на митинг, както и с цел да устоя трите си деца, отпътува на дълго корабоплаване с туристически лайнери по света. Близо 20 години той пътешества, с цел да натрупа усещания от цялата планета. През 2012 година се откри непрекъснато в Куба, където се ожени.



Тези дни екипът ни се срещна с историческата персона Стойчо Кьосев, който обитава в Несебър и се занимава с комерсиална активност, с каквато по никакъв начин не се родее. Казва, че животът в карибската страна през последните години много се е влошил и по тази причина счита да се откри за непрекъснато в родния си град, уверен, че има още какво да даде на младежите, искащи действително да се развиват като мислещи и осъзнати хора.



Припомняме още, че докторът по философия преди време бе и образец за татко, защото самичък отгледа и изучи в влиятелни европейски университети двамата си синове близнаци Димчо и Джони, както и сестра им Мария, откакто брачната половинка му си отиде броени дни след раждането на близнаците.

Архивните фотоси са на Димитър Димитров и са предоставени на уеб страницата chernomorie-bg.com

Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР