Баща ми, Борис Немцов, публикува през 2007 г. книга, озаглавена

...
Баща ми, Борис Немцов, публикува през 2007 г. книга, озаглавена
Коментари Харесай

Жана Немцова: Баща ми беше убит в Русия, а Путин иска да се отърве от всички

Б аща ми, Борис Немцов, разгласява през 2007 година книга, озаглавена " Изповедта на един въстаник ", чийто увод представляваше манифест, в който той съобщи, че още веднъж ще влезе в съветската политика. Той смяташе, че Владимир Путин е сбъркал радикално по пътя, който е избрал за Русия - пагубен път, който се отдалечава от демокрацията, с цел да възвърне автокрацията. Той смяташе, че би трябвало да се направи нещо, с цел да се спре това. 

Това написа Жана Немцова за Newsweek. 

Немцова е съосновател на Фондацията за независимост " Борис Немцов " и шеф на Академичния център за проучване на Русия на Борис Немцов към Катедрата по философия на Карловия университет.   

“По това време посланието на татко ми не беше чуто. Част от казуса, който не беше присъщ единствено за Русия, се състоеше в това, че икономическите условия бяха удобни ”, разяснява Жана Немцова. 

След мъчителния стопански преход на Русия през 90-те години на предишния век Путин имаше огромен шанс, че цените на суровините, в това число на петрола и газа, бяха високи и пазарите процъфтяваха. Така че хората не обръщаха огромно внимание на политиката. Те се концентрираха върху персоналния си живот и новата потребителска мощ, способна да купува освен съществени улеснения, само че и артикули за дълготрайна приложимост, коли и така нататък Животът беше относително добър за доста руснаци, въпреки и не за всички. Те отдават заслуженото на икономическата политика на Путин, счита тя. 

“Когато татко ми се изказваше, доста руснаци не виждаха какъв е казусът - щом можеха да се любуват на живота си, да живеят и работят, да отварят компании, да пътуват и да употребяват кредитни услуги, те бяха задоволително щастливи ”, разяснява дамата.  

“През 2005 година приключих университет и започнах работа в компания за ръководство на активи, учредена от някогашния ми брачен партньор. Интересувах се от финансовите пазари, а съветската фондова борса по това време изглеждаше многообещаваща, с голям брой първоначални обществени предлагания. 

Имах напълно естествен живот. Не чаках, че това ще се промени толкоз трагично ”, разяснява Немцова. 

Имаше две съществени аргументи за този огромен поврат. Първата беше невъобразимото анексиране на Крим от страна на Русия през 2014 година, което в действителност ме разтревожи за бъдещето на моята страна. Твърдо имах вяра, че Путин е минал по този начин наречената алена линия. Вторият беше убийството на татко ми през идната година, написа дъщерята на един от основателите на партия “Съюз на десните сили “. 

“Не бях специалист по политика, въпреки че я следях, несъмнено. Но се срещнах с татко ми, преди да бъде погубен, с цел да го предупредя, че съгласно мен персоналните опасности за него са доста по-големи, откакто Путин завладя Крим ”, споделя още тя. 

“Казах на татко ми да се замисли съществено дали да не избяга от Русия поради моето вътрешно чувство, моята вътрешен глас за това, което се случва. Той се усмихна и сподели: " Ще ти кажа, когато стане в действителност рисково ", споделя дамата. 

Това, което толкоз доста ме озадачи, беше патриотичната еуфория, която се популяризира в цяла Русия и Москва не беше изключение. 

Работех като публицист в РБК, частна телевизионна мрежа за бизнес, нещо като съветската версия на “Блумбърг ”. Хората там бяха много съвременни. Много от тях имаха западен светоглед и, както ми се струваше, умееха да правят оценка всичко сериозно, разяснява Немцова. 

Повечето сътрудници бяха удовлетворени от дейностите на Путин в Крим. Чудех се: Всички ли са луди? Просто не можех да схвана. Много е необичайно и неприятно чувството, когато всички към теб поддържат нещо, а ти си срещу него.  

В последвалата война в Източна Украйна нашата телевизия, въпреки и към момента следена от частен притежател, не я отрази качествено. 

Аз се концентрирах се върху националната стопанска система, която беше наранена от глобите поради войната, само че имах политическа позиция против войната и демонстрирах зъбите си. Това не се хареса на моите редактори и ръководители. 

Баща ми беше погубен към среднощ на 27 февруари 2015 година Бях в наетия от мен апартамент на пешеходно разстояние от вкъщи на татко ми. Вече си бях лежащ и изключих телефона си. Майка ми също беше при мен, тъй като на идващия ден планирахме пътешестване до Италия. Телефонът ѝ към момента беше включен и тя получи позвъняване от другар. Тя беше първата, която научи новината. Започна да плаче и да крещи, а аз се разсъниха. Тя влезе в стаята ми и сподели: " Баща ти е убит и е мъртъв ". Така научих за убийството му. Но изначало не повярвах. Включих телефона си и получих доста известия от другари и сътрудници, които по едно и също време поднасяха съболезнованията си, изяснява Немцова. 
Исках да потвърдя новината и започнах да чета медията, в която работех, само че към момента не имах вяра. Най-накрая повярвах на новината, когато видях, че тя се е появила на уеб страницата на CNN. 
След това се облякохме и отидохме на мястото на убийството, само че пристигнахме много късно. 

Вярвам, че Путин носи крайната отговорност за всички огромни политически убийства в Русия, освен за това на татко ми, само че и за убийствата на Алексей Налани, Анна Политковская и т.н. 

Това в никакъв случай нямаше да се случи, в случай че Путин не го беше одобрил. 

Ако съпоставим по какъв начин Путин възприемаше Навални и татко ми Борис Немцов: Той мразеше татко ми, само че доста повече мразеше Навални. 

Това не е нещо, което в никакъв случай не се е случвало в някоя друга страна. Всеки деспот или автократ се пробва да се отърве от политическите си врагове и съперници. Бях права в оценката си за положението на Русия през 2015 година След убийството на татко ми взех решение да напусна страната. Много хора просто не разбираха за какво, споделя дамата. 

През 2022 година, с пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, стотици хиляди руснаци бяха принудени да изоставен страната и нямаха време да се приготвят.  

Напуснах Русия, когато бях на 31 години. Сега съм съвсем на 40. Вече ми е по-лесно, тъй като към този момент прекарах девет години в Европа. Взех умно решение. Оттогава всичко се промени в живота ми. Когато напуснах Русия, започнах живота от нулата. Работих като публицист за немската социална телевизия Deutsche Welle и интервюирах политически и международни водачи, основно от постсъветското пространство. 

Не съм се занимавала с политика или социална интензивност преди. Но мощно имам вяра, че направих честен избор. 

Първо, желаех да приказвам доста гласно за качеството на следствието на убийството на татко ми. Бях мощно сериозна към следствието. 

И второ, желаех да продължа политическото завещание на татко си, тъй че сътворих Фондацията за независимост " Борис Немцов " в Германия. 

Преди убийството на татко ми животът ми беше естествен. Вече не е по този начин. През последните девет години рисковете се усилиха доста за хората както в Русия, по този начин и отвън нея. 

Наскоро научихме за жестокото нахлуване в Литва против Леонид Волков, който беше шеф на кабинета на Навални и негов непосредствен политически съдружник. Така че даже и да желая да се откажа, не мога. Не се колебая, че съм цел на съветската страна, само че не съм първа в опашката.  

Когато научих, че Навални е бил погубен в пандиза, бях на Мюнхенската конференция по сигурността.  

Имах бизнес среща, когато получих позвъняване от Олга Шорина, съосновател на Фондацията за независимост " Борис Немцов " в Мюнхен. Тя ми сподели, че Навални е умрял. 

Беше шокиращо. Познавах Навални и той беше мой персонален другар. Нямах никакви подозрения, че Путин е поръчал убийството му. Изпрати го в доста отдалечена наказателна колония, тъй че наподобява това е бил проектът, споделя Немцова.   

Мислех си и за други политически пандизчии. Реалността е, че Путин евентуално ще се отърве от всички. Сега сме в това, което бих описала като доста мрачни времена за Украйна, за Русия и за съветските дисиденти. Не виждам добър резултат в обозримо бъдеще. За да можеш да работиш, би трябвало да си доста, доста устойчив. 

Да чуя новината за Навални беше двоен удар. Баба ми умря на 14 февруари. В петък, когато научих за Навални, беше погребението на баба ми в Русия, само че не можах да отида, споделя още Немцова.  

Обществената поддръжка за Украйна е криминализирана в Русия. В наказателния кодекс на Русия има специфична уговорка, която допуска дълъг затвор за дискредитиране на съветските въоръжени сили. Но това е толкоз необятно дефинирано, че теоретично бихте могли да получите седем години затвор, в случай че кажете нещо като “Зеленски е готин човек ”. 

От първия ден се разгласих против бруталното навлизане на Русия в Украйна. Така че не мога да отида в Русия. Това е прекомерно огромен риск и не желая да прекарам живота си в пандиза. Би било загуба на време и не е най-хубавото нещо, което мога да направя за страната си, разяснява дъщерята на Борис Немцов. 

Путин и неговата система оказват все по-голям напън върху хората, създавайки тези непоносими условия, в които доста малко хора могат да оцелеят психически. 

Първо и най-важно, ние нямаме съпротива. Моля, не прилагайте демократична рамка, с цел да анализирате нашата съветска реалност сега. Имаме опозиция, образувана от публицисти, политици и  интелектуални водачи, споделя Немцова. 

Putin's army must lose in Ukraine to break his tough-guy image, Russian émigré Zhana Nemtsova says, but the EU should also be helping those striving to create a different Russia.
— EUobserver (@euobs)
Надежда за опозиция 

Все още можем да формираме известните усещания посредством онлайн платформи, в това число YouTube. Блокирането на YouTube беше алтернатива за Кремъл, само че екипът на Путин излезе с по-умен проект за заличаване на бизнес модела на най-големите канали. Русия одобри закон, който не разрешава слагането на реклами във всевъзможни канали, освен в YouTube, ръководени от това, което тя дефинира като " задгранични сътрудници ". По-голямата част от нашите огромни публицисти са задгранични сътрудници, твърди Русия. 

Те не могат да продължат да създават наличие, тъй като нямат източници на приходи, което е огромно предизвикателство.  

В момента се опитваме да разбираем доста необятни понятия за демократични полезности и народна власт, само че не съм сигурна, че доста руснаци в действителност харесват това. Разбира се, би трябвало да сме наясно с актуалната обстановка и да оформим разбирането за това и да представим допустима визия за бъдещето на Русия. По думите на Навални, това беше „ красивата Русия на утрешния ден “ – и това е нещо, върху което би трябвало да поставим доста работа тъкмо в този момент, безапелационна е Немцова. 

Не бих споделила, че няма вяра. Рисковете са доста огромни, само че това не значи, че би трябвало да се откажете или в последна сметка да не вършиме нищо.  

Все още мисля, че смяната може да пристигна от Русия. Ще забележим нови водачи в нашата страна, само че не съм сигурна дали те ще бъдат демократични. 

 Победата над Путин е в полза на целия свят. Той съставлява опасност за международната сигурност. Но не виждам ясна тактика за битка с него. Видях тактически ходове, само че не и тактика за Русия и екзистенциалната опасност, която съставлява, в това число и в Европейски Съюз, споделя още Немцова. 

Какъв е пожеланият излаз от тази война? 

Например в Германия се водят безкрайни полемики дали да изпратят в Украйна ракети с огромен обхват на деяние " Таурус " или не. 

Ако желаете Украйна да завоюва, тогава би трябвало да поставите стопанската система си на бойна основа; да създава повече оръжия и муниции, наред с други ограничения. Друго нещо, което ме изненадва в Европа, е броят на елементарните хора, които живеят като в спокойно време. Не, към този момент няма мир в Европа. Знаем какво е намислил Путин, безапелационна е дъщерята на Борис Немцов. 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на редакцията на Newsweek и на Vesti.bg като цяло. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР