Бързото развитие на изкуствения интелект може да представлява заплаха за

...
Бързото развитие на изкуствения интелект може да представлява заплаха за
Коментари Харесай

Вижте за какво призова Хокинг в последните си коментари...

Бързото развиване на изкуствения разсъдък може да съставлява опасност за ориста на човечеството. Това съобщи в един от последните си мнения известният английски физик Стивън Хокинг, който умря на 76 години.

"Страхувам се, че изкуственият разсъдък може да размени хората. Ако в този момент хората създават компютърни вируси, в бъдеще някой ще бъде в положение да сътвори изкуствен интелект, който може да се усъвършенства и да се възпроизвежда самичък. Това ще бъде нова форма на живот, която ще надмине индивида ", сподели Хокинг в края на предходната година.

Според него машините, в търсене на успеваемост, може да желаят да се отърват от хората. Но даже и това да не се случи, той вярваше, че хората рискуват сами да се погубят. "Преминахме точката, от която няма връщане. Земята стана прекомерно дребна за нас, популацията нараства с притеснителни темпове и рискуваме да се самоунищожим ", предупреждаваше Хокинг.

Затова в този момент главната задача е да се включат повече хора в науката, тъй че човечеството да може да доближи до други планети, с цел да ги колонизира, смяташе ученият.

Стивън Хокинг смяташе, че човечеството ще би трябвало да колонизира Марс и Луната през околните 30-50 години. В изявление в Норвегия пред Международния фестивал на науката и изкуствата Starmus IV през юни 2017 година той означи, че гибелта на човечеството от рухването на метеорит, климатични катаклизми или пренаселване е въпрос единствено на време. Затова той призоваваше хората по-бързо да изоставен Земята.

"Убеден съм, че хората би трябвало да изоставен Земята. На нашата планета остава все по-малко място за нас, а нашите физически запаси се изчерпват доста бързо “, споделяше още той.

Хокинг смяташе, че идните 30 години би трябвало да бъде основана база на Луната. След това хората би трябвало да заселят целия Марс, което съгласно него би трябвало да стане за 50 години. При това хората ще би трябвало да вземат на другите планети растения, животни, гъби и инсекти.

Хокинг оферираше човечеството да не се лимитира единствено със Слънчевата система, ами да излезе отвън нейните лимити и да доближи най-близката до нас звездна система Алфа Центавър. Там съгласно него съществува годна за живеене планета Proxima b.

По-рано световноизвестният физик предсказа края на света в околните 1000 години вследствие на техногенна злополука.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР