Бързото повишаване на температурите застрашава езерата и богатото им биологично

...
Бързото повишаване на температурите застрашава езерата и богатото им биологично
Коментари Харесай

Безпрецедентното затопляне застрашава езерата и екосистемите им, предупреждават учени

Бързото повишение на температурите заплашва езерата и богатото им биологично многообразие, демонстрира изследване на интернационалните специалисти. Изследването на екип от лимнолози и експерти по климатични модели сочи, че в случай че настоящето стопляне продължи до края на този век, то при езерата ще се стигне до непознато до момента незадълбочено и подповърхностно стопляне.

Експертите употребяват данни за температурата на езерата, симулирани от най-съвременен компютърен климатичен модел, обхващащ интервала 1850 - 2100 година Той е първият по рода си, който съумява да улови динамичността и термодинамиката на езерните системи по метод, интегриран с атмосферата.

Учените вършат 100 симулации от предишното към бъдещето.

Доктор Лей Хуан, водещ създател на проучването, споделя, че езерата по света ще се сблъскат с климатични условия без аналог до края на този век. Периодът, в който това ще се случи, обаче е друг.

Тропическите езера, където има богато биоразнообразие, ще бъдат първите, наранени от невижданите условия, когато температурите се покачат с към 2,4 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, отбелязва експертът.

Докато повърхностното стопляне визира типовете в плитките езерни пластове, някои организми могат да мигрират отвесно в търсене на по-подходящи местообитания. Затова е и от решаващо значение да се разбере по какъв начин стоплянето доближава и до подповърхностните пластове.

" Нашето проучване разкрива синхронна поява на непознати условия в подповърхностните пластове на тропическите езера... За разлика от тях, високопланинските езера отчасти съумяват да защищават подповърхностните си пластове от това стопляне ", споделя доктор Йестин Улуей, самостоятелен откривател. Той е измежду създателите на изследването.



Снимки: www.pexels.com

Последиците за езерата ще бъдат огромни. " Те могат да доведат до съществени бъдещи нарушавания в екосистемите ", разяснява проф. Аксел Тимерман, съавтор на проучването и шеф на Изследователски институт по физика на климата в Пусан, Южна Корея.

В съпоставяне със сухоземната и морската флора и фауна езерните организми постоянно са лимитирани във опциите си да мигрират към климатично по-оптимални местообитания, означават учените.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР