Европейската космическа агенция публикува първата част от свой мащабен проект

...
Европейската космическа агенция публикува първата част от свой мащабен проект
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция публикува първата част от звездния си атлас

Европейската галактическа организация разгласява първата част от собствен огромен план за правене на галактически атлас, оповестява ДПА. Генералният шеф на галактическата организация Йозеф Ашбахер и шефът на научния отдел Карол Мъндел показаха раздела от бъдещата галактическа карта по време на Международния конгрес по астронавтика в Милано.

Първата част на атласа съдържа композиция от стотици наблюдения, направени от европейския галактически телескоп " Евклид " в продължение на две седмици през март и април тази година. Тази мозайка съставлява към 1% от сектора от небето, който телескопът се чака да картографира в продължение на шест години.

Проектът има за цел да сътвори най-голямата триизмерна карта на Вселената , правена до момента, като следи милиарди галактики на разстояние до 10 милиарда светлинни години в обсега на повече от една трета от небето.

Представеният в този момент сектор от южното небе заема повърхност, съответстваща на 500 пъти повърхността на цялостната луна, обясниха от ЕКА. Картата съдържа към 14 милиона галактики, както и десетки милиони звезди в нашата лична вселена - Млечния път.

" Това фантастично изображение е първата част от картата, която ще разкрие повече от една трета от небето в границите на шест години ", сподели Валерия Петорино, академик по плана " Евклид ".

през юли предходната година. Той е оборудван с две камери - една за забележимата светлина и втора за близкия инфрачервен диапазон на вълните. Камерите ще снимат придвижванията и формите на галактиките, което ще помогне за оценка на дистанциите сред тях.

" Евклид " ще изследва по какъв начин се е разширявала Вселената и по какъв начин се е формирала структурата й през галактическата история, разкривайки повече за ролята на гравитацията и естеството на тъмната сила и тъмната материя ", написа в уеб страницата на Европейската галактическа организация.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР