Бързите радио импулси представляват едно от най-големите астрономически открития за

...
Бързите радио импулси представляват едно от най-големите астрономически открития за
Коментари Харесай

Бързите радиоимпулси потвърждават прогнозите на астрономите и се повтарят по график

Бързите радио импулси съставляват едно от най-големите астрономически открития за последното десетилетие. Това са къси (милисекунда), само че мощни импулси сила, идващи от отдалечени елементи на Космоса.

Едно от най-популярните събития от този вид, на които сме се натъквали, е FRB 121102 – първият открит бърз радиоимпулс, който се повтаря. Тази негова странна характерност разреши на откривателите да го проследят до галактиката, в която се заражда, и да създадат няколко евентуални сюжета за неговия източник.

Само преди няколко месеца откриватели оповестиха, че са намерили доказателства, съгласно които съществува характерна честота на импулсите на FRB 121102. Сега ново изследване, оповестено в ArXiv, поддържа това изказване. Изглежда въпросната система минава през цикли, които се повтарят на всеки 161 дни (+-5 дни).

Екипът има вяра, че източникът на този бърз радиоимпулс е стилен обект с извънредно интензивно магнитно поле – да вземем за пример неутронна звезда или магнетар. Самият факт, че този източник излъчва бързи радиоимпулси за към 100 дни, след което това престава за близо 2 месеца, разрешава на учените да предположат, че магнетарът орбитира към различен обект. Този различен обект може да е друга неутронна звезда, черна дупка или солидна звезда.

През по-голямата част от своята 161-дневна орбита магнетарът най-вероятно си взаимодейства със своя сателит. Вероятно точно по този метод се образуват въпросните бързи радиоимпулси. През останалото време магнетарът може би е прекомерно надалеч, с цел да може да има каквото и да било взаимоотношение. Този сюжет е все по-вероятен, защото това не е единственият бърз радиоимпулс, при който се следи сходна честота - при FRB 180916 е открита честота от 16 дни.

Все още не знаем извънредно доста неща за тези събития като цяло и FRB 121102 в частност. Емисията в радиовълните в елементи от секундата се равнява на цялата сила, освободена от Слънцето за интервал от 3 дни. Тези прояви обаче са освен това от радиовълни. Едно-единствено по едно и също време рентгеново наблюдаване подсказва, че импулсът евентуално има сила, еквивалентна на това, което Слънцето създава за 12 години.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР