Бързината, с която талибаните взеха властта в Афганистан, бе шокираща.

...
Бързината, с която талибаните взеха властта в Афганистан, бе шокираща.
Коментари Харесай

Талибаните донесоха и радост на някои

Бързината, с която талибаните взеха властта в Афганистан, бе шокираща. Докато светът наблюдаваше с боязън ужасяващите фрагменти от летището в Кабул, спечелилите с детска наслада се нахвърлиха на атракционни уреди, каквито евентуално не бяха виждали в живота си. Но освен те бяха радостни от протичащото се.

Москва не се и опита да скрие удовлетворението си от хода на събитията, при който бе унизен основният й геополитически противник – Съединените щати.

Западните страни губят международната си надмощие, от ръцете им се изплъзват " нишките на ръководството ", съобщи съветският външен министър Сергей Лавров. Това е мъчително и у тях има предпочитание с някакви нови нападателни крачки, с нови начинания да удържат превъзходството си, сподели Лавров. Руският външен министър приветства опцията талибаните да образуват ново държавно управление в околните седмици, въпреки че разгласи, че ще е " прибързано " талибаните да бъдат приети като новите ръководещи в Афганистан.

Руският дипломат в Кабул – Дмитрий Жирнов, пък разгласи, че е провел " положителни и градивни " диалози с представители на талибаните, които са подсигурили сигурността на съветското посолство и екипа му. Западните медии отразяват необективно последните събития в Афганистан, рисувайки ужасна картина, съобщи още Жирнов.

" Нима западните медии се отличават с истинността си?

Те пишат доста и за нас ", означи той. Според него афганистанските жители нямат учредения да напущат страната заради боязън от талибаните. Във всяка страна, когато има промяна на властта, има хора, които избират да изоставен, само че тази каста в Афганистан е " незначителна ", убеден е съветският посланик. При всяко състояние обаче ситуацията в Кабул след идването на талибаните била надалеч по добра, в сравнение с при ръководството на президента Ашраф Гани.

Гани избяга от Афганистан по " най-позорен метод " и заслужава да бъде съден от афганистанския народ, съобщи пък специфичният представител за Афганистан на съветския президент Владимир Путин – Замир Кабулов. Ръководството на талибаните от дълго време се е потвърдило като по-способно на реализиране на договорености от предходното " марионетно " държавно управление на Афганистан, безапелационен бе Забулов. Русия не се бои, че при талибаните Афганистан ще припомня на " Ислямска страна " – таман талибаните, " за разлика от американците и цялото НАТО ", се борели безпощадно с " Ислямска страна ", безапелационен бе съветският посланик.

За броени часове двадесетгодишните старания на Запада за битка с талибаните и позападняване на Афганистан се разсипаха като палат от карти, пък написа в публикация на РИА Новости. Събитията са шокиращи и с това, че дадоха на света нагледна визия по какъв начин може да наподобява – и евентуално ще бъде –

окончателният провал на световната надмощие на Съединени американски щати,

написа създателят на материала и прави паралел с стремглавата скорост на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики преди тридесет години. Така и Съединени американски щати ще изгубят статута си – не с последователно отдръпване от престола на свръхдържава и предаване на функционалностите си на други страни, а посредством неконтролируем срив, гласи прогнозата.

Русия има аргументи да е удовлетворена от развоя на събитията – откакто предшественикът й Съюз на съветските социалистически републики преди повече от тридесет години напусна безславно Афганистан. При това го направи по надалеч по-лицеприятен метод – проведено, умерено, а афганистанските му протежета удържаха властта още цели три години, преди да бъдат надвити от спонсорираните от Запада муджахидини.

За Москва през днешния ден е значимо освен това, че Съединени американски щати понесоха звучна плесница, само че и че

опразниха от наличието си Средна Азия

– регион, където от епохи са съсредоточени съветски ползи. През последните две десетилетия връзките й с талибаните еволюираха – до момента в който през 2000 година те се оповестиха в поддръжка на чеченските сепаратисти, след американското нахлуване настъпи доближаване с тогавашните им съперници – дотам, че съгласно непотвърдени американски източници Москва е предложила на талибаните заплащане за всеки погубен американски боец.



Лавров и талибански водачи в Москва

Въпреки че остава неразбираемо по какъв начин ще се развие политическата обстановка, връзките на Москва с талибаните ще подсигуряват, че Русия ще има място на масата във всеки районни договаряния, засягащи Афганистан.

Другият водещ геополитически противник на Съединени американски щати – Китай, изяви подготвеност да задълбочи

връзките на " другарство и съдействие "

с Афганистан след поемането на властта от талибаните, съобщи говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин. Уважаваме желанията и избора на афганистанския народ, уточни тя и изрази вяра, че новите ръководещи ще обезпечат равен преход в Афганистан, предотвратявайки всевъзможни форми на тероризъм и престъпност, с цел да може афганистанският народ да " построи отначало прелестната си татковина ".

Хуа напомни, че Китай към този момент е провеждал директни договаряния с талибаните и е получил увещание, че организацията им " в никакъв случай няма да разреши на каквито и да било сили да употребяват афганистанската територия, с цел да създадат нещо, застрашаващо Китай ". Става дума за терзанията на Пекин от опцията уйгурски терористични групировки да обхванат в размирната китайска провинция Синдзян, която има обща граница с Афганистан.

През юли в китайския град Тиендзин

китайският външен министър Уан И одобри талибански водачи,

измежду които молла Абдул Гани Барадар. На тази среща талибаните се пробваха да убедят китайската страна, че не съставляват опасност за китайските ползи. " Афганистанските талибани в никакъв случай няма да разрешат на никого да употребява афганистанската територия за враждебни по отношение на Китай дейности, съобщи Барадар и насочи покана към Пекин да бъде по-ангажиран в процеса на успокояване и помиряване в Афганистан и да играе по-голяма роля в бъдещото възобновяване и икономическо развиване.

Икономическите претекстове играят водеща роля в ангажирането на Китай с талибаните. Освен че имат директни вложения в Афганистан – в медодобив и нефтодобив, за китайците е от решаващо значение близостта на страната до Новия път на коприната, или Инициативата " Пояс и път ". Пакистан, за който е известно, че от самото начало служеше за база на талибаните, заема основно състояние в китайските проекти, а с цел да се подсигурява сигурността на плана, е належащо успокоение в Афганистан – без значение кой е на власт.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР