Бързи законови промени позволяват на потенциалните служебни премиери да заемат

...
Бързи законови промени позволяват на потенциалните служебни премиери да заемат
Коментари Харесай

Парламентът набързо прекрои закона заради назначаването на служебен премиер

Бързи законови промени разрешават на евентуалните служебни министър председатели да заемат политически длъжности, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Народното събрание одобри със 137 гласа " за ", утвърдените по-рано през днешния ден от правна комисия, промени в Закона за Българска народна банка. 54 депутати гласоподаваха " срещу ", въздържали се нямаше. Промените са препоръчани от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

В дебата преди гласуването на първо четене участваха само депутати от Има Такъв Народ и " Възраждане ", които остро подлагаха на критика вносители и пасивното присъединяване на ПП-ДБ по време на целия спор. От " Възраждане " оповестиха, че незабавните законодателни промени са противоконституционни. От Има Такъв Народ също. Опозицията се закани, че ще внесе конституционна тъжба.

С признатите промени шефът на Българска народна банка, на Сметната палата и омбудсманът могат да заемат политически длъжности. Подуправителите на Народната банка, заместниците на Сметната палата и заместник-омбудсмана също могат да бъдат посочвани за длъжностен министър-председател и при излизане в неплатен отпуск да заемат тази служба. С препоръчаните промени се предлага евентуалните служебни министър председатели да запазят постовете си след стартирането на 50-то Народно заседание и да могат още веднъж да се върнат на работните си места в Българска народна банка, в Сметна палата и в институцията омбудсман на Република България.

Предстои второ четене на законопроекта. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР