Барселона. Истински фурор сред испанската публика предизвика откритата късно вечерта

...
Барселона. Истински фурор сред испанската публика предизвика откритата късно вечерта
Коментари Харесай

Истински фурор сред испанската публика предизвика изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев в Барселона

Барселона. Истински възторг измежду испанската аудитория провокира откритата късно вечерта в четвъртък – 11 октомври, галерия от 12 статуи на Вежди Рашидов и 11 живописни платна на Николай Янакиев в Галерията на Кралския артистичен кръг в Двореца Пинятели на ул. „ Аркс “ в центъра на Барселона. Това оповестиха от Комисията по културата и медиите в 44-то Народно заседание . Най-старата професионална изложба на Испания, учредена още през 1881 година, бе претъпкана от ценители, колекционери, изкуствоведи, притежатели на галерии, дипломати, представители на кметската администрация, предприемачи, които приветстваха творбите на двамата български художници. Куратор на изложбата е Долорес Накова.
Известният изкуствовед Жозеп Феликс Бенз, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците откри експозицията с вълнуващо слово, в което съобщи: „ Барселона довечера преоткрива огромни гении от България. За мен е огромна чест да показва в най-старата професионална изложба на Испания създатели от такава висока класа в изкуството, каквито са Вежди Рашидов и Николай Янакиев. Техните произведения имат значение освен за европейската, а и за международната просвета. Ето за какво се надявам, че с изложбата направихме първата крачка, с която ще осъществяваме взаимни планове, с цел да можем да преоткриваме културата на два остарели народа, неизвестно за какво останали толкоз малко познати един за различен до през днешния ден. “
Интелектуалният хайлайф на Барселона се възхити на скулптурите на Вежди Рашидов и на живописните платна на Николай Янакиев. Всепризнатият колекционер Луис Басат се задържа дълго пред „ Портрет на Гауди “, който Рашидов е изваял от бронз и по този начин е увековечил облика на Антони Гауди - фамозния проектант на емблематичната за Барселона катедрала Саграда Фамилия и други знакови здания в Каталуния.
„ Предвиждаме да има непрекъснато наличие на български създатели, които да подреждат всяка година галерия в Кралския артистичен кръг ”, изясни кураторката Долорес Накова. Тя е безапелационна, че Каталуния заслужава да види творбите на родни художници, приети в други страни. Изложбата на Вежди Рашидов и Николай Янакиев ще продължи до 4 ноември т.г.

Вежди Рашидов и Николай Янакиев се подписаха в Златната книга на Кралския артистичен кръг, в която се пазят посланията на създатели като Хуан Миро, Пабло Пикасо, Салвадор Дали.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР