Барселона е на път да се превърне в първия клуб

...
Барселона е на път да се превърне в първия клуб
Коментари Харесай

"Барселона" стана първият футболен клуб с годишни приходи от над 800 млн. евро

Барселона е на път да се трансформира в първия клуб с доходи от над 1 милиарда евро на година.

© Sergio Perez
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Испанският клуб " Барселона " е първият в Европа с годишни доходи от над 800 млн. евро, демонстрира анализът на английската консултантска компания Deloitte. В Deloitte Football Money League тя дефинира най-големите футболни тимове в света за последните 12 месеца по приходи. Тя употребява метрики като посещаемост, фенска база и представянето на тимовете, с цел да наблюдава приходите им в три съществени категории - телевизионни права, продажба на билети и комерсиални доходи (спонсорства, мърчъндайз и други операции).

На базата на тези три съществени категории Барселона оглавява листата за пръв път, като става и първият клуб, който преодолява бариерата от 800 млн. евро с приходи от над 840 млн. Първите два тима са испански за втора поредна година, като " Реал Мадрид " в този момент отстъпва първото място на каталунците. Трети са " Манчестър Юнайтед ", следвани от " Байерн Мюнхен " и " Пари Сен Жермен ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тенденциите в спорта

Десятката се добавя от " Манчестър Сити ", " Ливърпул ", " Тотнъм ", " Челси " и " Ювентус ". От двадесетте тима с най-високи доходи най-вече отбори има от Висшата лига в Англия (8), следвани от италианската Сериа А (4), Бундеслигата и испанската Ла Лига имат по 3, а френското състезание е с два представителя в класацията.

Успехът на британските тимове се дължи основно на големите доходи от телевизионни права на локалното състезание. За съпоставяне, " Брайтън ", който приключи на 15 място в шампионата през миналия сезон, е получил 138 млн. евро от телевизионни права, до момента в който " Ювентус ", който е първенецът на Италия за предишния сезон, е получил 136 млн. евро. От друга страна, разликата сред клубовете в доста национални лиги се усилва, като в Испания " Барселона " генерира шест пъти повече доходи от петия в класирането на локалното състезание - " Севиля ".

Защо порастват приходите

Ръстът на приходите за футболните клубове през последните две десетилетия се движи от цената на правата за лъчение както за вътрешни, по този начин и за интернационалните мачове и шампионати. За последните пет години най-вече са се нараснали приходите от телевизионни права за тимовете в класацията - с 11%, до момента в който тези от комерсиална активност са нарастнали с 8%, а от билети - с едвам 4%.

Постъпленията от предавания обаче значително са отвън контрола на обособените клубове, тъй като зависят в по-голяма степен от положението на телевизионните оператори. За постигането на по-високи доходи клубовете се концентрират върху увеличението на паричните потоци от продажби на билети и комерсиални интервенции, които са напълно под техен надзор. Клубовете от топ 20 мъчно усилват постъпленията от билети, защото множеството от тях пълнят стадионите си всеки мач, поради което някой тимове прибегнаха към построяването на нови игрища ( " Тотнъм ", " Атлетико Мадрид " ). Други клубове поеха напълно надзор над марката си, което докара до увеличение в спонсорските вложения ( " Барселона ", " Ювентус " ).

Клуб за един милиард

Освен че е първият клуб, който доближи доходи от над 1 милиарда евро, " Барселона " се чака да бъде и първият с оборот от над 1 милиарда евро. През 2018 година " Барселона " разгласява бизнес проект, съгласно който очакваше да доближи тази цел през 2021 година, само че през септември предходната година разгласи, че за 2018 година оборотът на клуба е достигнал 990 млн. евро и се чака да надмине 1 милиарда още през 2020 година Разликата в приходите сред първия ( " Барселона " ) и втория ( " Реал Мадрид " ) е над 80 млн. евро, като това е най-голямата разлика в историята съгласно Deloitte. Компанията чака " Барселона " да резервира първото място и през идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР