Барселона е един от най-красивите и най-посещаваните европейски градове. Древен,

...
Барселона е един от най-красивите и най-посещаваните европейски градове. Древен,
Коментари Харесай

Любопитни факти за каталунската столица Барселона, които ще ви удивят

Барселона е един от най-красивите и най-посещаваните европейски градове. Древен, цялостен с история, със стилове и със забележителности, този град неудържимо кара хората да се влюбят в него, откакто го посетят. Ето 12 забавни обстоятелството за каталунската столица, които ще са ви любопитни, даже и да знаете доста за Барселона:
* В Барселона живеят 1,6 млн. души, с кото отборът заема второ място по брой поданици в Испания след Мадрид. И десето в Европейския съюз. Заедно с предградията числеността на популацията доближава над 5 млн. души. Гъстотата на популацията на града е съвсем 16 000 души на квадратен километър.  * В центъра на града, на пристанището, е повдигнат 80-метров монумент на Христофор Колумб. Именно тук, в Барселона, мореплавателят се върнал от първото си странствуване към крайбрежията на Америка и съобщил на кралица Изабел I и крал Фердинанд II, че е разкрил нови земи. * Общата дължина на плажната линия в Барселона е 4,5 км., само че забавното е, че те са се появили едвам през 1992 година. Дотогава крайбрежието се е употребило най-вече за промишлени цели. Готвейки се за Олимпийските игри през 1992 година, било взето решение заводите да се пренесат другаде и крайбрежието да се преустрои за плажен отдих. * Барселона се `слави " с огромен брой нападения на джебчии. На бул. " Ла Рамбла " и други места, където се скупчват туристи, би трябвало да сте нащрек за джобовете и чантите си.  * 14 февруари е интернационалният ден на Свети Валентин, само че в Барселона това е елементарен ден. Своя Свети Валентин испанците честват на 23 април. И това не е единствено празник на любовта, само че и на литературата. Главните атрибути са книгата и розата. Момчетата подаряват на девойките рози, а те на тях - книги.  * От 1948 година Кралският институт на английските архитекти награждава с медали тези, които дават принос за развиването на международната архитектура. Обичайно спечелилите са хора, само че през 1999 година с достойнството да получи златните медали е почетен не човек, а цялостен град и това е Барселона.  * В Барселона живеят 1,6 млн. души, с кото отборът заема второ място по брой поданици в Испания след Мадрид. И десето в Европейския съюз. Заедно с предградията числеността на популацията доближава над 5 млн. души. Гъстотата на популацията на града е съвсем 16 000 души на квадратен километър. 
* В центъра на града, на пристанището, е повдигнат 80-метров монумент на Христофор Колумб. Именно тук, в Барселона, мореплавателят се върнал от първото си странствуване към крайбрежията на Америка и съобщил на кралица Изабел I и крал Фердинанд II, че е разкрил нови земи.

* Общата дължина на плажната линия в Барселона е 4,5 км., само че забавното е, че те са се появили едвам през 1992 година. Дотогава крайбрежието се е употребило най-вече за промишлени цели. Готвейки се за Олимпийските игри през 1992 година, било взето решение заводите да се пренесат другаде и крайбрежието да се преустрои за плажен отдих.
* Барселона се `слави " с огромен брой нападения на джебчии. На бул. " Ла Рамбла " и други места, където се скупчват туристи, би трябвало да сте нащрек за джобовете и чантите си. 

* 14 февруари е интернационалният ден на Свети Валентин, само че в Барселона това е елементарен ден. Своя Свети Валентин испанците честват на 23 април. И това не е единствено празник на любовта, само че и на литературата. Главните атрибути са книгата и розата. Момчетата подаряват на девойките рози, а те на тях - книги. 
* От 1948 година Кралският институт на английските архитекти награждава с медали тези, които дават принос за развиването на международната архитектура. Обичайно спечелилите са хора, само че през 1999 година с достойнството да получи златните медали е почетен не човек, а цялостен град и това е Барселона. 

* Строителството на признака на града - катедралата " Саграда Фамилия ", не е предоставено в началото на Антонио Гауди. Всички знаят, че той е издигнал архитектурния шедьовър, само че малко на брой са наясно с обстоятелството, че работата по катедралата е предоставена на Франсиско де Паула дел Вилар през 1882 година Гауди се причислява към работата по плана година по-късно и най-после поема построяването на това, което в този момент се счита за връхна точка на неговата активност.
* А строителството на " Саграда Фамилия " лишава повече време, в сравнение с построяването на египетските пирамиди. Пирамидите са издигнати за 20 години, а шедьовърът на модернистичното изкуство лишава 200 години и още не е приключен. Въпреки че се употребяват модерни технологии.

* На прозореца на храма " Санта Мария дел Мар " е изобразен гербът на футболен клуб Барселона. Това е изцяло обяснимо, защото управлението на каталунците взеха директно присъединяване във възобновяване на църквата, оказвайки сериозна финансова помощ. 
* Дори в актуалния свят на високи технологии в Барселона са запазили някои старинни свои светофари. На улица " Comte Urgell " можете да видите най-древния светофар, подложен тук през 1929 година. 

* До фонтана " Каналетес " има табела, на която написа: " Всеки човек, опитал тази вода, наложително ще се върне в Барселона ". Твърди се, че това в действителност е по този начин. 
* В зоопарка на Барселона в миналото е живял Снежко - единственият самец горила албинос. Той оставил внушително поколение след себе си, само че, за жалост, никое маймунче нямало неговата светла багра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР