Бариерата Масланд осигурява безопасността на 1,5 милиона души. Тя се

...
Бариерата Масланд осигурява безопасността на 1,5 милиона души. Тя се
Коментари Харесай

Бариерата Масланд пази 1,5 млн. души от високата вода в Нидерландия

Бариерата Масланд обезпечава сигурността на 1,5 милиона души. Тя се спуска, в случай че се чака водата да се повиши с 3 метра или повече. Два стоманени ръкава, високи колкото Айфеловата кула, затварят пристанището на Ротердам.

" Реално сме я затваряли два пъти за 25 години. Разбира се, чакаме в бъдеще да я затваряме по-често. Първоначално тази преграда е проектирана за период на употреба от 100 години и още при проектирането се сблъскахме с към 50 см повишаване на морското ниво. Но чакаме някъде сред 2060 и 2090 година да се наложи да създадем вероятно промени ", съобщи Марк Валравен, старши консултант по въпросите на бариерата против стихии Rijkswaterstaat.

Една четвърт от територията на Нидерландия се намира под морското ниво . По данни на Организация на обединените нации сега морското ниво се повишава повече от два пъти по-бързо, в сравнение с през 20-и век. Бариерата се тества един път годишно, като притегля стотици хора. Те не се тормозят, че брега ще остане под вода.

" Свикнали сме с мисълта, че постоянно ще измислим нещо. Тогава можем да се оправим и с още половин метър или с метър даже, нали? ", уточни мъж от групата.

Иновацията се преглежда като отговор и от локален бизнесмен. В пристанището на Ротердам тази плаваща плантация разполага с 40 крави, чието мляко се преработва под палубата. Идеята се ражда, откакто през 2012 година ураганът Санди удря Ню Йорк - а храната бързо свършва.

" Осигуряването на храна в един град зависи значително от логистиката. А в случай че нещо се наводни, към този момент няма логистика. Тогава ни хрумна концепцията, че в случай че строиш по климатично адаптивен метод ще си по-малко подвластен от логистиката ", сподели Минке ван Вингерден, съосновател на плаващата плантация.

Тази концепция се популяризира - Сингапур и Дубай са показали интерес към откриването на свои лични плаващи ферми.

" Тъй като Нидерландия продължава да се бори с покачващото се морско ниво, точно бариери като Масландкеринг дават на хората убеденост, че страната има всичко належащо, с цел да устои на бурята ", съобщи Фернанде ван Тетс за Euronews от Ротердам.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР