Барелеф на голямата баскетболистка Пенка Стоянова ще бъде поставен в

...
Барелеф на голямата баскетболистка Пенка Стоянова ще бъде поставен в
Коментари Харесай

В Карлово почитат великата Пенка Стоянова с барелеф

Барелеф на огромната баскетболистка Пенка Стоянова ще бъде подложен в Карлово в парк „ Стадиона “. Това реши на свое съвещание през днешния ден Общинския съвет. Паметният знак ще е подаяние на града от общината и донори и ще бъде част от поредност барелефи на забележителни български спортисти, родени в Карлово.

Преди броени дни, на 18 юни, Пенка Стоянова бе призната в Залата на славата на най-хубавите баскетболисти на Световната баскетболна организация /ФИБА/. Признанието е посмъртно, защото преди близо три години, на 16 август 2019 година Царицата на баскетбола напусна земния си път.

Пенка Стоянова има забележителна професионална биография. Тя е родена в Карлово и е първата българска баскетболистка, играла професионално в чужбина - от 1981 до 1983 година тя е в екипа на италианския „ Рома “.

Пътят на Пенка Стоянова в баскетбола стартира от пловдивския отбор „ Марица “. С него тя е трикратна републиканска шампионка - през 1971, 1973 и 1974 с треньор Тенчо Начев. С „ Марица “ тя два пъти – през 1979 и 1980 година е финалист за купа „ Лиляна Ронкети “.

Влиянието на Пенка Стоянова върху националния тим е огромно. Тя е негов капитан в продължение на седем години - от 1974 до 1981 година и е била капитан на тима за всички групи. С националния тим е изиграла изиграла 580 мача.

Пенка Стоянова е сребърна медалистка от олимпиадата в Москва през 1980 година и бронзова медалистка от олимпиадата в Монреал 1976. Тя е част от тимовете, които печелят сребърни и бронзови оценки в европейски и балкански шампионати.

Три пъти е била капитан на Сборен тим на Европа – през 1972, 1976 и 1981 година

От 2007 година Пенка Стоянова е включена в листата на ФИБА от 35 баскетболисти, съдействали най-вече за международния баскетбол.

До края дните си Пенка Стоянова бе непроменяемо обвързвана с родното Карлово. В знак на самопризнание към спортната активност на великата баскетболистка наскоро Общинският съвет одобри решение нейното име да носи спортната зала на Средно учебно заведение „ Васил Левски “ – най-хубавото спортно оборудване в района.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР