Барбара Моенс, Сара Ан Ааруп и Паола Тама – за

...
Барбара Моенс, Сара Ан Ааруп и Паола Тама – за
Коментари Харесай

Politico: Ердоган води двойна игра по отношение на войната в Украйна

Барбара Моенс, Сара Ан Ааруп и Паола Тама – за Politico

На чия страна сте в реалност?
Това е въпросът, чийто отговор сигурно ще желае да разбере украинския президент Володимир Зеленски, когато се срещне с турския си сътрудник Реджеп Таип Ердоган в Лвов през днешния ден. От всички членове на алианса на НАТО, Ердоган е най-хлъзгавият във връзка с своите пристрастия.

От една страна, Зеленски има учредения да благодари на турския водач. Ердоган се пробва да се показа като безпристрастен медиатор в Черно море сред Русия и Украйна за обновяване на износа на зърно от блокираните пристанища. Турска компания - един от чиито ръководители е шурей на Ердоган - е снабдител на безпилотните апарати Bayraktar, които дадоха на украинските сили решителен подтик на бойното поле, предизвиквайки яростта на съветския президент Владимир Путин. Ердоган също по този начин затвори Черно море за съветски военноморски подкрепления през Босфора.

От друга страна, Турция е изправена пред обвинявания, че е печеливша страна във войната или по-скоро това, което

специалистите по глобите назовават " черен рицар "

- страна, която оказва помощ за заобикалянето на интернационалните ембарга в своя изгода. Рязкото повишаване на турско-руската търговия и приемането на съветска платежна система от турските банки след началото на войната, провокираха мнения, че Анкара се възползва от преимуществата на това да подаде ръка на Москва, до момента в който личната ѝ зле ръководена и унищожена от инфлацията стопанска система излиза отвън надзор.

Турция " е проукраинска, без да е антируска ",

споделя някогашният турски посланик Синан Юлген, старши теоретичен помощник в мозъчния концерн " Карнеги Европа ".

Много западни дипломати обаче не са толкоз снизходителни към двойната игра на Турция. " Не можеш да бъдеш и с двете страни във война като тази. Тя е член на НАТО! ", възнегодува делегат от една от страните от Европейски Съюз.

На процедура западните страни могат да създадат малко. Има лостове, които Съединени американски щати и Европейски Съюз могат да приложат върху върху Турция, само че рисковете от тяхното потребление са високи. Гърция към този момент упреква Турция във все по-опасни военни саботажи с нахлувания на изтребители над Егейско море и в изтласкване на мигранти в нейни води. Западът от своя старана не желае Ердоган да се върне към ветото си върху присъединението на Финландия и Швеция към НАТО.

Засега Брюксел и Вашингтон просто следят

ходовете на Анкара.
Търговията сред Москва и Анкара се усилва. Износът на Турция за Русия е скочил от 417,3 млн. $ през юли 2021 година до 730 млн. $ през юли 2022 година Вносът от Русия е скочил от 2,5 милиарда $ през юли 2021 година до 4,4 милиарда $ през юли 2022 година Преодолявайки шума, провокиран от скоковете в цените на петрола и газа, въпреки всичко е ясно, че Русия към този момент е изпреварила Китай като максимален индивидуален източник на турски импорт. В интервала април-юни 2022 година Русия съставлява 17% от вноса в Турция спрямо 10% година по-рано.

Европейските компании са внимателни във връзка с репутационния риск, който носи търговията с Русия, даже когато става въпрос за артикули, които не са обект на наказания. Вместо това те употребяват Турция като експортна база за доставяне на Русия. Въпреки че това може да повдигне етични въпроси, то не е заобикаляне на глобите всъщност.

Но Турция работи в сива зона, настояват специалисти. Ако европейски компании съзнателно изнасят глобени артикули за Турция, които по-късно се препродават на Русия, това може да се преглежда като заобикаляне на глобите, споделя Ян Дунин-Васович, юрист в Hughes Hubbard & Reed, който се занимава с трансгранично сходство и използване на регулаторни разпореждания. " Не можете умишлено и съзнателно да участвате в активност, която би била противозаконна, в случай че се прави директно. "

Мария Шагина, теоретичен помощник в Международния институт за стратегически проучвания, отбелязва: " Това е една от главните аргументи за пораждане на проблем: Докато всички се концентрират върху Китай, Турция е доста по-смела и настойчива в действителното балансиране на тази граница сред това кое е законно и кое нелегално. "

Бивш почитан чиновник по глобите в Министерството на финансите на Съединени американски щати съобщи, че Турция, която се употребява с фаворизиран достъп до пазара на Европейски Съюз посредством на практика безмитен съюз с Брюксел, си е построила известност на водещ състезател в избягването на наказания. Той обаче предизвести, че същинското отбягване на наказания постоянно не се отразява в формалните данни за търговията, които в множеството случаи демонстрират единствено пренасочването на търговията.

В допълнение към увеличението на търговията съществуват и опасения, че Турция оказва помощ на Русия да заобиколи финансовия напън против Москва. По-рано този месец Путин и Ердоган се споразумяха да реализират част от търговията си в рубли. Пет турски банки също по този начин одобриха съветската платежна система " Мир " - опция на западната платежна система SWIFT, от която множеството съветски финансови институции са изключени.

Подсилвайки съмненията, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също съобщи, че съветските олигарси са добре пристигнали в Турция. Едва ли не в доказателство на това, предходната седмица турската Анадолска организация заяви, че на круизното пристанище в Мармарис е била видяна „ Eclipse “ - една от суперяхтите на Роман Абрамович, някогашен притежател на футболния клуб " Челси ".

Самата Турция отхвърля опасенията на Запада

и декларира, че новите стокови потоци просто отразяват смяната в моделите на търговия, признати изцяло законно от частния бранш.

" Дадохме ясно да се разбере, че няма да позволим на Турция да бъде канал за заобикаляне или отбягване на глобите ", съобщи турски посланик. " Искаме да запазим настоящата си търговия с Руската федерация, само че не подхващаме никакви нови съществени стъпки ".

Все отново служителят призна, че Анкара върви по " тънка линия " и че страната " прави това доста деликатно ".

Статус на връзките: комплициран

По-тясното съдействие сред Турция и Русия носи чисто стопански изгоди за Ердоган, на който предстоят избори през идната година на фона на внезапно покачващата се инфлация.

Анкара също по този начин просто не може да си разреши да прекъсне връзките си с Москва.

" Турция е подвластна от Русия по доста разнообразни способи ", споделя Евгения Габер, старша сътрудничка на основания в Турция мозъчен концерн " Атлантически съвет ", като показва всеобщия съветски туризъм в Турция и съветските енергийни потоци. През 2021 година Русия е осигурила към една четвърт от вноса на нефт в Турция и съвсем половината от потребностите ѝ от природен газ, а Москва управлява и турската атомна електроцентрала „ Аккую “. Една рецесия в турско-руските връзки " незабавно би се отразила пагубно и би основала доста проблеми на Ердоган преди изборите ", сподели Габер, която е и някогашен украински посланик.

Политическите изгоди са също толкоз значими, защото Ердоган се пробва да търси помощ в чужбина за решение на проблемите на страната си. Русия и Турция са в противоположните краища на няколко спора в района, в това число в Крим. Дипломатическото партньорство сред Путин и Ердоган обаче оказа помощ и за разрешаването на някои районни спорове в района, сподели някогашният посланик Юлген, акцентирайки мирния развой от Астана по Сирия и съглашението към противоречивия район Нагорни Карабах.

Какво ще последва?

Западните страни оказват напън върху Турция да заобикаля да работи като гореща точка за заобикаляне на закона. Сега, когато политическото пространство за Запада за налагане на нови наказания на Русия е стеснено, фокусът се измества още повече към гарантиране на използването на съществуващите наказания.

Петер Стано, представител на Европейската комисия, съобщи, че е от значително значение Турция " да не предлага на Русия решения за заобикаляне на глобите ", като добави: " продължаваме да следим от близко обстановката в това отношение ".

Франческо Джумели, доцент по интернационалните връзки в университета в Гронинген, Нидерландия, съобщи, че следва да се види какъв брой дълго Европейски Съюз и другите членове на НАТО ще търпят Ердоган да играе " тази двойна игра сред това да подписва съглашения с Путин, само че в това време да е член на НАТО и да е доста покрай Съединени американски щати с участието си в НАТО ".

Но има още толкоз доста, което може да направи Запада.

Брюксел има известно политическо въздействие върху Турция, да вземем за пример когато става въпрос за либерализиране на визовия режим за турските жители. Стано уточни статута на Турция като страна-кандидатка за участие в Европейския съюз. Но този развой на присъединение беше замразен. Същото важи и за митническия съюз, който Европейската комисия се опита да модернизира през 2016 година, само че тези договаряния зациклиха поради утежняването на връзките сред Европейски Съюз и Турция.

" Ако бяхме в различен свят, в който връзките сред Турция и Европейски Съюз бяха мощни, Европейски Съюз можеше да има повече власт над Турция във връзка с глобите ", сподели Юлген. " Но в този момент няма нищо такова. "

Юлген акцентира, че в съществуващия митнически съюз няма опция за каквото и да е политическо въздействие върху Турция. Това би било друго, в случай че модернизацията на митническия съюз беше политически утвърдена в Брюксел, само че казусът не е подобен.

Вашингтон насочва малко по-строги предупредителни сигнали

към Анкара да не отива прекомерно надалеч. Американски чиновник съобщи, че в случай че Турция подписа публично икономическо партньорство с Русия, Вашингтон ще обмисли да предложи на западните компании да се отдръпват или да понижат икономическите си връзки с Анкара.

" Смятаме, че Турция би могла да бъде световна дестинация за бизнес и капитал, само че по-близките връзки с Русия ще основат действителни опасности за интеграцията ѝ с останалия свят ", съобщи служителят.

Ако Западът успее да потвърди, че Турция заобикаля глобите, Вашингтон може даже да отиде по-далеч, като откъсне Турция от $ посредством вторични наказания.

Но когато става въпрос за санкционни правила, тълкуването от време на време е също толкоз значимо, колкото и действителният закон, сподели Шагина от Международния институт за стратегически проучвания. И тъкмо тук се появява страхът да не се отчужди Турция прекалено много.

От своя страна Ердоган също знае, че не трябва да прекалява. Той съобщи, че Анкара е наясно с " рисковете от вторични наказания ", само че също по този начин предизвести за превишаване на правата, изключително от страна на Съединени американски щати.

" Ако турските компании станат обект на наказания, ние ще реагираме и това ще е контрапродуктивно ", сподели той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР