Банско. Васил Левски е иконата на българското националноосвободително движение. Това

...
Банско. Васил Левски е иконата на българското националноосвободително движение. Това
Коментари Харесай

Светла Барякова, Музеен комплекс-Банско: Едва ли има българско сърце, в което да няма специално кътче, запазено за Апостола на свободата

Банско. Васил Левски е иконата на българското националноосвободително придвижване. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Светла Барякова, шеф на Музеен комплекс-Банско. „ Едва ли има българско сърце, в което да няма особено кътче, непокътнато за Апостола на свободата, надали има българин, който да не потрепва при споменаването на неговото име. В България няма кътче, което да не е обвързвано по някакъв метод с Апостола. Изключение не прави и Банско. Независимо от всеобщото мнение, че Васил Левски е работил главно в Централна България, тук също има податки за неговата активност. Има хора, които са се срещали с него, има негови почитатели “, разяснява тя.
Барякова посочи, че в църковна книга в тогавашния град Мехомия, който в този момент се назовава Разлог, има кореспонденция, в която е записано, че Левски е ходил до там. Според нея надали Левски е стигнал до Разлог и не е посетил и Банско, като се има поради, че Банско още преди време е считан от турците за бунтовно гнездо. По думите й е напълно разумно Левски сигурно да е ходил до Банско, още повече, че има и документи за сподвижници от Банско.
Барякова съобщи също, че Васил Левски е най-светлата персона в националноосвободителното придвижване.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР