Банско. Градът, който беше заключен за 14 дни заради Covid-19.

...
Банско. Градът, който беше заключен за 14 дни заради Covid-19.
Коментари Харесай

Валя Ахчиева: В Банско, под знака на Covid-19, се е случило нещо абсурдно

Банско. Градът, който беше заключен за 14 дни поради Covid-19. След това блокадата беше анулирана и беше решено – ще се вършат всеобщи тествания на хората там. И те се вършат. С дарени проби и още някакви други, а протоколите от проучванията на към 1300 души от Банско с бързи проби за съществуването на антитела против ковид в кръвта на хората се съхранявали в клона на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Разлог.

Само че, хората са си желали резултатите от тестванията, но…не са им ги давали.

Защо? Нали кръвните проучвания са персонална здравна информация?

Според закона за здравето, здравна информация са персоналните данни, свързани със здравословното положение, физическото и психическото развиване на лицата, както и всяка друга информация, съдържаща се в медицинските предписания, наставления, протоколи, удостоверения и друга здравна документи. Задължението за събирането, обработването, потреблението и съхраняването на здравна информация е на лечебните и здравните заведения, както и на районните здравни инспекции, на лекарите, фармацевтите и на други медицински експерти.

Защо тогава копия от тези документи не са предоставени на хората, които са дали своя кръв за проучване на антитела против Covid-19?

Пациентът има право на информация за своето здравословно положение.

Това право на пациента е обрисувано като водещ принцип в Европейската харта за правата на пациентите, призната през месец ноември 2002 година и тя е приета от всички държави-членки на Европейския съюз. С влизането в действие на Регламент 2016/679, персоналните данни за здравословното положение на пациента получиха още по-голяма отбрана. Те попадат в категорията “специални персонални данни ”. Обработката  им е неразрешена, с изключение на в категорично посочените в европейския правилник случаи.

А в Банско, под знака на Covid-19, се е случило нещо неуместно.

Ето по какъв начин разплетохме тази история с дарените бързи проби, тръгнала от един сигнал до нас, подаден от гражданин на Банско.

Банско ни посрещна с съвсем празни улици. Тук-там се виждаше човек. Усещаше се боязън. Напрежението се носеше във въздуха в ослепителен контрастност с прелестната панорама към планинските върхове и снега по тях. Дори в дребната аптека продаваха медикаментите през малко прозорче откъм улицата. Фармацевтът ми показа, че самичък си направил тест. Имал доверие единствено на себе си. Сам си взел кръв и самичък си видял негативния резултат за антитела.

Само към поликлиниката се движеха хора.

В тази поликлиника вършат бързите проби на локални жители  за съществуване на антитела против ковид. Но една жена от Банско ни алармира, че не давали на хората да си видят резултатите от тестванията. Не им издавали и документ за резултата от теста. Дори да желали с очите си да погледнат чертичките от своя тест, изработен с тяхната кръв – НЕ МОЖЕЛО!

Така им казвали медицинските лица. Жената, която ни подаде този сигнал, се съгласи да публикуваме нейния роман, само че изиска да не оповестяваме името й. Тя ни описа какво в действителност се е случило на нейната съседка и щерка й при тестването им с бързите проби в поликлиниката.

Вземали им кръв и цялата процедура отнемала към 15 минути. Казвали им да стоят в региона на поликлиниката. Полицията направлявала влизането на хората в постройката.  После се обаждали по телефона единствено на тези, чиито проби били с позитивен резултат. Другите, които били с негативен резултат, въобще не ги търсели. Съседката и поискала разпечатка от резултата на своя тест, защото лаборантката й била позната. Но тя и споделила, че това не може да се случи, тъй като тестванията били подаяние и не можело да се видят. Не можели да й дадат нищо черно на бяло с негативния резултат от нейния тест.

После с дъщерята на съседката се случило същото. Само че нейният тест бил позитивен. Имала била антитела. И я извикали повторно за тест – този път със слюнка. Явно това е било PCR-изследване.  Но по-късно проучване никой не я потърсил. Тогава майката още веднъж се обадила на познатата й лаборантка в Поликлиниката и я попитала – какво става с втория тест на щерка й?  Тогава лаборантката и съобщила, че и второто проучване е посочило, че щерка й има формирани антитела и че е изкарала ковид.

Но, още веднъж не можели да й дадат никакъв документ и за това PCR-изследване.

След този роман на дамата потърсихме един общопрактикуващ доктор в Банско – доктор Благой Терзиев. И той ни беше удостоверил, че в действителност не дават документи на хората с резултати от техните проучвания. Това било физически невероятно. Толкова доста хора тествали – по 100-140 души дневно, а екипите били единствено два – просто било мъчно. И никой нямал интерес да ги крие тези неща от хората. Защото, кашлица и обич, както сме знаели, не можели да се скрият.

Да, по този начин е за кашлицата и любовта, само че действително в този момент документите с резултатите от кръвния тест остават скрити за хората.

Кабинетът на доктор Терзиев е в тази поликлиника. Сградата е остаряла и неугледна. И извън и от вътрешната страна е тъжно да я гледаш. Още един контрастност на фона на лъскавите хотели в този международно прочут планински курорт.

Но тук идваха хора за обзор и такива, които бяха извикани по телефона за бързите проби. И им бяха показали час, в който да дойдат. Видяхме дамата, избрана за 10 часа. Видяхме и тази, която е за 10.30 ч. И за 11 часа…

Времето минаваше, само че никой не приемаше хората за проби. Никой не правеше проби. Идвали били екипи от РЗИ-Благоевград, с цел да извършат тестванията. Когато и дамата, избрана за 11.30 часа ни заяви, че тестванията щели да стартират едвам в 13 часа, ние са качихме на втория етаж в Поликлиниката, с цел да забележим, какво става. Къде вършат тестванията?

Оказа се, че тъкмо д-р  Благой Терзиев е дал част от кабинета си за екипите на РЗИ-Благоевград, с цел да правят проучванията. Това ни заяви неговата здравна сестра, която беше единствена на етажа. Д-р Терзиев го нямаше.

Нямаше и никой от Регионалната здравна ревизия към момента. Мястото за тестванията приличаше повече на килер, в сравнение с здравно помещение за боравене с кръв. Имаше няколко ампули с аналгетици и противоалергични препарати в стъкления долап, стол за пациент, стол за лаборант и… отворено кошче за отпадък. Питам се, дали в друга обстановка, друга от  сегашната, самото РЗИ нямаше да запечата това помещение?

Отново слизаме на двора пред поликлиниката и чакаме да стане 13 часа. Един гражданин на Банско се съгласи да приказва пред камера. Той описа, че си е правил бърз тест преди две седмици. Съобщили му резултата, само че и на него не са дали документ. Не му бил трябвал.

Когато и в 13,30 часа не се появи белият микробус с лекарите от РЗИ-Благоевград, аз вземам решение да звъня на районните здравни управляващи по телефона. Контактите ми беше написал в своя отговор до мен кметът на Банско  – господин Иван Кадев. Той твърдеше, че Общинската администрация спомага на здравните служби в организирането на хората за проучване, само че методът на тестване и обявяване на резултатите са били напълно в пълномощията на здравните управляващи. След като нито шефът на РЗИ-Благоевград, нито шефът на дирекцията по заразни заболявания – доктор Мончева, не дадоха отговор на позвъняванията, ние имахме единствено веднъж да получим отговори на поставените въпроси – отиваме в Благоевград.

И там, в Регионалната здравна ревизия, здравните управляващи ни дадоха отговор.

Директорът доктор Калоян Калоянов нямал визия за какво не са давали копия от документите на хората с резултатите от техните проучвания. Нямал такава информация.  Да, несъмнено, че хората имали право на това, само че той не бил взел участие във вземането на кръвните проби. Мислел, че имало дневник с резултатите, само че повече детайлности щяла да ми каже доктор Стоева.

Директорът доктор Калоянов ми заяви последните данни за Банско. А те бяха в действителност шокиращи!

От 1300 души в Банско, тествани с дарените бързи проби, 8 % от тях били с антитела – IgG и  IgM. И откакто на тези 8 % са направени повторно проучвания, този път PCR-изследване, се оказало, че

НЯМА НИТО ЕДИН ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ЗА COVID-19!

Всички резултати на изследваните от Банско за съществуване на ковид били негативни.

Д-р Янита Стоева, която е началник-отдел “Медицински проучвания ” в РЗИ-Благоевград, удостовери един различен факт, обявен ни от шефа. Това, че кметът на Банско в действителност е основал ред за проучванията с бързи проби. Правел лист на хората в какъв брой часа да дойдат в Поликлиниката и по този начин по график им вземали периферна кръв. Китайските проби не били с венозна кръв, а с капка кръв от пръста. След това кметът Иван Кадев правел фотография на  позитивните резултати от тестванията на хората, с цел да си ги имал и да вземел съответните ограничения.

– Той ли е съобщавал на хората? – запитвам аз доктор Стоева. “Не. Ние преди този момент сме им се обадили! Но на хората с негативни резултати, никой не се е обаждал. ” Д-р Стоева изяснява, че нямало по какъв начин хората да видят резултатите си, тъй като нямало по какъв начин да им ги покажат. Защото  тогава трябвало единствено по 10 души дневно да минават. „ А джипита-та защо са? ”, отвръщам я аз.

Тя не отговори на този въпрос, само че сподели, че имало било протоколи от проучванията и тези протоколи били в Банско. ” Къде тъкмо в Банско?  – не преставам да упорствам.

„ Не, не са в Банско. В момента са при при колежката ни в Разлог ”- поправя се в изказванията си доктор Стоева.

В Разлог имало клон на РЗИ-Благоевград. Ситуацията в Банско желаех да разяснява доктор Стойчо Кацаров, който е ръководител на Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Нарушени ли са правата на пациентите, откакто съгласно нормативната база във всички случаи медицинските експерти са длъжни да осведомят преди всичко пациента за неговото здравословно положение, а единствено в избрани случаи и трети лица. Нарушена ли е процедурата? Защо са подценени хората с негативни резултати от бързите проби?

Според доктор Кацаров, да, в действителност официално са нарушени правата на пациентите.

“Всеки пациент има право да получи документ с резултата от проучването, което е направил. И второто, което виждам като нарушаване е, че тези данни са съобщавани и хората са получавали информация за техния тест от лица, които не би трябвало да ги имат. Дали е кметът, дали е някой друг…Това са персонални данни. Според Европейската инструкция те са изключително чувствителни персонални данни и без единодушието на съответния човек, чиято кръв е изследвана, законът не разрешава да се дава информация, на който и да било. Единствено персоналният доктор има право по закон да получи тази информация. ”

А и за какво не са се потърсили хората с негативни проби?

Банско. Градът, който беше заключен за 14 дни поради Covid-19. След това блокадата беше анулирана и беше решено – ще се вършат всеобщи тествания на хората там. И те се вършат. С дарени проби и още някакви други, а протоколите от проучванията на към 1300 души от Банско с бързи проби за съществуването на антитела против ковид в кръвта на хората се съхранявали в клона на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Разлог.

Само че, хората са си желали резултатите от тестванията, но…не са им ги давали.

Защо?

Нали кръвните проучвания са персонална здравна информация?

Според закона за здравето, здравна информация са персоналните данни, свързани със здравословното положение, физическото и психическото развиване на лицата, както и всяка друга информация, съдържаща се в медицинските предписания, наставления, протоколи, удостоверения и друга здравна документи. Задължението за събирането, обработването, потреблението и съхраняването на здравна информация е на лечебните и здравните заведения, както и на районните здравни инспекции, на лекарите, фармацевтите и на други медицински експерти.

Защо тогава копия от тези документи не са предоставени на хората, които са дали своя кръв за проучване на антитела против Covid-19?

“Да – продължава доктор Кацаров – Всъщност, негативният тест значи, че ти си рисков. Ако имаш построени антитела, какъвто е позитивният тест, могат да ти кажат, че ти можеш да се движиш свободно. Вероятно имаш имунитет и за теб няма риск да се заразиш. Точно на хората, на които е негативен пробата, би трябвало да бъде обяснено, че те се водят с висок  риск. И че, в случай че усетят признаци, те би трябвало да знаят, че доста евентуално е да са се заразили с ковид. И това, че са отказали на хората да получат резултатите си с позитивен или с негативен резултат от теста, това значи, че здравните управляващи нарушават закона. Отказвайки им тази информация, те нарушават закона. Нарушават права, дадени със закон. Извънредното състояние не анулира закона и правата, които нашите закони ни дават като жители и като пациенти. ”

– А по какъв начин ще коментирате шокиращите резултати от тестваните в Банско? Това, че няма нито един позитивен резултат след наново проучване с PCR на 8-те % с открити антитела против ковид? Тоест, сега няма нито един инфектиран или болен там! А с блокадата на града за 14 дни, се сътвори усещането, че Банско  е Българският Ухан? – не преставам да запитвам.

Д-р Кацаров разяснява по този начин:

„ Тези данни потвърждават характерност на място, където не е имало гърмеж, какъвто беше приписан.

В мен имаше подозрения за тези ограничения, които се приложиха. Според мен, те бяха безусловно несъответстващи ограничения. Това блокиране на града, поради открити няколко души, за които май се оказа, че тестванията са били негативни на някакво британско семейство. Мярката беше непропорционална и изцяло ненужна.

Това, което се вижда от това проучване е, че Банско не е българският Ухан и че там не е било огнище на гърмеж.

Имало е евентуално инфектирани, както има и в доста други градове на страната, само че блокадата беше изцяло непотребна. Правилният метод в такива случаи е, както сега се изследват хората, това трябваше да бъде направено тогава.

И тези хора, за които се откри, че са позитивни и са носители на вируса, те да бъдат сложени под карантина, а не да се блокира целият град ”.

В Банско кръвните проучвания с бързите проби за антитела против ковид не престават.  С тях продължава и пробата за… положението на здравната ни система.

Репортажът е на Валя Ахчиева, euractiv.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР