Банско. Четирима български експерти в сферата на здравеопазването проведоха поредица

...
Банско. Четирима български експерти в сферата на здравеопазването проведоха поредица
Коментари Харесай

Благоевград: Четирима български експерти в сферата на здравеопазването проведоха работни семинари с техни колеги от Румъния по проект на Община Банско

Банско. Четирима български специалисти в областта на опазването на здравето организираха поредност от работни семинари с техни сътрудници от Петрошани, Румъния. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Посещенията се реализираха в границите на изпълняван от Община Банско план №BG05M9OP001-4.001-0126 „ Трансфер на нововъведения в здравеопазванетo “, финансиран от Оперативна програма ”Развитие на човешките запаси ” посредством Европейски структурни фондове и държавния бюджет на Република България. По време на престоя си в румънския град, специалистите посетиха общинската болница и се срещнаха с модела на опазване на здравето в северната ни съседка.
Въведен е в Румъния от държавният секретар по опазването на здравето доктор Раед Арафат, който е разгласен за народен воин в страната си, откакто персонално основава една от най-модерните и ефикасни системи за спешна помощ в Европа. В основата на така наречен система „ SMURD “ е съществуването на три равнища на екипи, в които са включени и пожарникари, като по този начин се уплътнява свободния потенциал на пожарната, която не е непрестанно в борба с естествени стихии. По концепция на Арафат диспечери и на трите звена (полиция, пожарна и незабавна помощ) били обединени в общи центрове към единния номер 112 за приемане на сигнали и синхоринизиране на дейностите. Допълнително се основали подготвителни центрове за пожарникарите и медицинските лица.
„ Системата за незабавна помощ в Румъния е извънредно ефикасна. Тя разрешава от една страна по-рационално потребление на държавните запаси, а от друга – по-бързо постигане до нуждаещите се пациенти. Заедно с специалистите по план „ Трансфер на нововъведения в здравеопазванетo “, водени от уважавания от мен проф. доктор Румен Пандев, ще създадем опит да въведем тази система пилотно в Банско. Включени сме в план на Министерството на здравеопазването за възобновяване на Центровете за незабавна помощ, по който се надявам да ни бъде построен модерно оборудван пункт в Банско. В допълнение ще предизвиквам работна среща с министър Кирил Ананиев, на която да обсъдим нашата концепция и да получим неговото подпомагане за въвеждане на пилотния план за незабавна помощ ”, съобщи кметът Георги Икономов.
В рамките на дейностите по същия план, в обитаемоте места в общината към този момент се правят всекидневни визити от медицински сестри, към които ще се причислят и млади лекари. Целта на активността е възстановяване на достъпа до здравна грижа на жителите им.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР