Банско чества делото на Св. Паисий Хилендарски. Държавният глава Румен

...
Банско чества делото на Св. Паисий Хилендарски. Държавният глава Румен
Коментари Харесай

Радев отдаде почит към делото на Паисий Хилендарски в Банско


Банско празнува делото на Св. Паисий Хилендарски. Държавният глава Румен Радев взе участие в кулминационната точка на честванията по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на „ История славянобългарска ".

"История славянобългарска " откри хоризонта към нашето духовно събуждане. Не ни е известно доста за живота на Паисий - той посвети себе си на Бога и на Отечеството, презря персоналните неволи и не потърси земна популярност. Имаше друга задача - в най-мрачните времена на нашия народ - на терор, на безпаметност и безизходност, да разпали искрата и да извади българския народ от безвремие и безпринципност. Това негово начертание не просто въздигна възрожденския дух и блян, съобщи Радев.

"В страниците на неговата история българинът преоткри географските граници на своето Отечество - от Дунав, до Тракия и Македония. Духовното дело на Паисий приготви почвата за битките за национално избавление. И през днешния ден "История славянобългарска " е жива, помни се и ще се помни, макар че тя не е първият писмен документ за българската история.

Тази история е написана със пристрастеност и любов към Отечеството и злоба към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий показва с яд като най-големия грях.

Почитайки Паисий, отдаваме дължимото самопризнание към Българската православна черква, която в най-мрачните времена на нашата история запази освен нашата религия, само че и нашата памет, език, книжовност и национална еднаквост.

Поклон пред делото на Паисий Хилендарски!
Да пребъде България! " - съобщи президентът в словото си.

Официалната гала, с която почитаме делото на Св. Паисий Хилендарски, се организира на централния площад "Възраждане " в града.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР