Банковите услуги вече са толкова разнообразни, че използването на кредитна

...
Банковите услуги вече са толкова разнообразни, че използването на кредитна
Коментари Харесай

Защо е важно да преглеждаме банковото си извлечение

Банковите услуги към този момент са толкоз разнородни, че потреблението на кредитна или дебитна карта за изтегляне на пари от банкомат, заплащането на комунални услуги през интернет системи, интернет разплащанията към този момент са част от нашето всекидневие. За всяка една от тези банкови преводи би трябвало да имате сметка, от която да изпращате или в която да вкарвате средства.

Движението на парите ви и наличното салдо е значима информация освен за банката, само че и за самите вас. Преглеждайки постоянно банковите си извлечения, вие ще можете да следите дали всичко е наред и да разберете в точния момент, в случай че възникне някакъв проблем. Ако банковото извлечение ви наподобява като излишно разхищаване на хартия или загуба на време, в този момент е моментът да се запознаете с неговите изгоди.

Какво е банково извлечение?

Банковото извлечение съставлява обстоен лист на преводите ви, осъществени през последния месец, от което е видно всяко придвижване на вашите пари. Този месечен финансов документ дава резюме на активността на титуляра на сметката и се изготвя от банката в края на всеки месец.
 istock istock
Вашата банка може да ви изпраща извлечението в края на всеки месец, в случай че сте се договорили за това (безплатно или против такса). Друг способ е да отидете персонално в офис на банката, където постоянно можете да получите документа от банков чиновник – на книжен притежател или по имейл. Можете да извадите извлечението и от банкомат.

Банковите извлечения могат да бъдат открити и посредством онлайн банкирането. За хората, които не желаят да банкират свободно през електронни устройства, има алтернатива за неактивно банкиране онлайн, при което те не могат да правят онлайн преводи, само че имат достъп до придвижванията по сметката. Поради лесната им досегаемост и предпазване, електронните извлечения към този момент са даже по-често употребявани от печатните.

Когато банково извлечение се изисква от регулаторните органи за контрол и фискален надзор, документът ви ще има тежест пред органите, единствено в случай че бъде подписан и подпечатан от банката, която го издава. Във всички останали случаи няма потребност от такива доказателства върху документа, за
да бъде годен.

Какво съдържа банковото извлечение?

В горната част на банковото извлечение нормално стои името на притежателя на сметката, дружно с поверителна информация като номер на сметката. Също по този начин се съдържа систематизирана информация, която демонстрира интервал от време, начално салдо, преводи, тегления и извънредно салдо. В последователен ред се демонстрира всяка трансакция дружно със съответните наредители/получатели, дати и суми.
 istock istock
При придвижванията на парични потоци по сметката на потребителя банката автоматизирано осчетоводява новото салдо и по този начин всеки ден можете да получавате ново банково извлечение. Удобство е опцията да ревизирате какви са били придвижванията по вашата сметка за избран интервал от време. Ако имате онлайн банкиране, елементарно можете да настроите датите за инспекция на салдото и придвижването на пари в сметката ви.

Извлечението съдържа още информация за банката, която може да включва номер за обслужване на клиент, BIC на бенефициента, насоки за докладване на неточности и измами и други. Можете да видите типа на договорката, номера на сметката на другия участник в трансакцията, всички депозити по сметката, включващи разнообразни способи за заплащане, лихви и така нататък

Нагледно получавате лист с всички тегления от сметката ви, които включват: покупки в интернет и на ПОС терминал, изтегляне от банкомат, банкови такси, автоматизирани заплащания, комунални услуги и други. Можете да ревизирате референтните номера, кореспондиращи на вашите преводи.

Кодът от банковото извлечение пък се употребява от потребителите, когато записват картата си в уеб страница на електронна система за разплащания. Уебсайтът на търговеца изисква даването на подобен код, а с цел да го получите, би трябвало да имате записана услуга за SMS-уведомление при преводи към сметката ви в банката или да посетите клон на банката, където ще получите извлечение с кода. Регистрацията на карта в системата може да се направи и през банкомат, като някои банкомати могат да записват дебитни и кредитни карти.

Защо банковите извлечения са значими?

Този документ е отличен асистент, когато вършиме бюджетиране и финансово обмисляне. Както докладът на облагите и загубите е значим за всяка компания, по този начин и този персонален доклад на приходите и разноските е от голяма важност за разбора и планирането на бюджета на вашето домакинство. Ако се стремите към икономисване, следенето на потока на вашите финанси е от изключителна значимост.
 istock istock
Освен да подобрите финансовите си привички и проекти за бъдещето, посредством извлечението можете да ревизирате и точните дати на всички преводи. Това ще ви помогне да следите коректността на лицата, от които очаквате заплащания, както и да избегнете неточности като пропуснато заплащане или
заплащане два пъти.

След като банката изготви извлечението в края на месеца, титулярът на сметката може да проучва всички придвижвания по своето парично салдо. Банковото извлечение съдържа информация за типа на всяка интервенция, дружно със съответните дати, наредители и получатели. С помощта на
тази информация бихте могли неотложно да идентифицирате всяка лъжлива активност.

Ако забележите съмнителни разноски и не можете да установите какво е станало, следва незабавно да уведомите банката, с цел да направи вътрешна инспекция по номерата на съответната трансакция. Само благодарение на банковото извлечение можете да предотвратите непозната преднамереност по отношение на вашите пари.

Няма по какъв начин да се води точна счетоводна отчетност на компания без навременни извлечения от сметката на търговеца. Информацията в тях дава опция на счетоводителя да изготвя прецизни финансови доклади. Така притежателят ще избегне терзания, свързани с неочаквана инспекция от данъчни инспектори и одит.

Банковите извлечения също могат да бъдат потребни за разбор на кредитоспособността на титуляра на сметката. Повечето банки и финансови институции изискват инспекция на банкови извлечения за последните няколко години, преди да провиснал заем на своите клиенти. Тази процедура се ползва и при кандидатстване за ипотека.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР