Банките в еврозоната отчитат по-рязък от очаквания спад при търсенето

...
Банките в еврозоната отчитат по-рязък от очаквания спад при търсенето
Коментари Харесай

Търсенето на кредити от фирми в еврозоната е най-ниското от 20 години насам

Банките в еврозоната регистрират по-рязък от упования спад при търсенето на заеми от страна на бизнеса - до най-ниското равнище от 20 години насам, демонстрира новото изследване по въпроса на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Тримесечното изследване на ЕЦБ измежду банките също по този начин регистрира прочут спад при търсенето от страна на семействата на ипотечни и на други заеми.

" Банките регистрираха мощно чисто понижение на търсенето на заеми от страна на компаниите или изтегляне на кредитни линии през второто тримесечие на 2023 година, което докара до спад на кредитирането до най-ниското равнище от началото на изследванията през 2003 година ", показва ЕЦБ.

Банковият бранш изяснява този забележителен спад при търсенето на заеми с възходящите лихви и намалелите потребности от капиталово финансиране. Всички това може да ускори апелите към ЕЦБ да обмисли прекъсване на повишението на главните лихви в бъдеще, считат специалисти.

Проучването на ЕЦБ също по този начин регистрира и че повече банки са " стегнали " своите условия за разпределяне на фирмени заеми през второто тримесечие. Очаква се посочената наклонност за фирмените заеми в еврозоната да продължи и през третото тримесечие, въпреки и с по-умерени темпове.

В същото време, кредитните условия за заеми за семейства за покупки на жилища се чака да останат непроменени.
 ЕЦБ още веднъж подвигна главните лихви - до 22-годишен връх
ЕЦБ още веднъж подвигна главните лихви - до 22-годишен връх

Това е осмото следващо покачване, ЕЦБ не последва образеца на Фед
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР