Банките в еврозоната очакват леко възстановяване на търсенето на ипотеки

...
Банките в еврозоната очакват леко възстановяване на търсенето на ипотеки
Коментари Харесай

Възстановяване? Банките в еврозоната виждат ръст в търсенето на заеми

Банките в еврозоната чакат леко възобновяване на търсенето на ипотеки и корпоративни заеми за първи път от две години насам, демонстрира изследване на Европейската централна банка.

Резултатите от тримесечното изследване евентуално ще затвърдят мнението на ЕЦБ, че най-бруталното нарастване на лихвените проценти в историята на еврото към този момент е изцяло трансферирано към действителната стопанска система и кредиторите стартират да чакат възобновяване.

Проучването сподели, че кредиторите са траяли да стягат достъпа до заеми през последното тримесечие на 2023 година, само че по-малко банки са го създали спрямо когато и да било през предходните две години и спрямо упованията на самите банки три месеца по-рано.

Сред четирите най-големи стопански системи в еврозоната – Германия, Франция, Италия и Испания – нито една не регистрира чисто стягане на кредитните стандарти за ипотеки и единствено Германия следи стягане за корпоративните заеми в края на предходната година.

Докато банките чакат да вдигнат летвата за разпределяне на заеми през това тримесечие, те също по този начин виждат „ малко чисто нарастване “ в търсенето на корпоративни заеми и ипотеки за първи път от началото на 2022 година, споделя ЕЦБ.

Така наподобява началото на последователното възобновяване “, сподели Дирк Шумахер, икономист в Natixis. „ Стандартите не стават по-строги и търсенето не се свива толкоз бързо. “

Достъпът на банките до финансиране посредством парични пазари, дълготрайни депозити и дългови скъпи бумаги се усъвършенства, защото пазарите започнаха да чакат понижения на лихвите от ЕЦБ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР