Банките в България са отписали 443 млн. лв. несъбираеми кредити,

...
Банките в България са отписали 443 млн. лв. несъбираеми кредити,
Коментари Харесай

Банките в България отписаха 443 млн. лв. несъбираеми кредити, двойно повече отпреди година

Банките в България са отписали 443 млн. лева несъбираеми заеми, демонстрират последните доклади на Българска народна банка към края на юли месец. Това е тъкмо два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Наред с намалената икономическа интензивност около пандемията от ковид това е и една от главните аргументи за по-ниската чиста облага на банковата система у нас. За първите седем месеца финансовите институции у нас са генерирали облага от 596 млн. лева, което е с 43% по-малко в съпоставяне със първите седем месеца на 2019 година Миналата година беше и рекордно най-хубавата за банковата ни система. Над ¾ от облагата се образува от 5-те най-големи банки у нас – Уникредит, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка и ПИБ.

В двете съществени действия на банките има забележителен спад на приходите. Нетният лихвен приход се намалява с 5% на годишна база до 1,5 милиарда лева, а чистият доход от такси и комисионни – с близо 10% и възлиза на 580 млн. лева Освен това в първите седем месеца на годината банките са отписали тъкмо два пъти повече несъбираеми заеми в съпоставяне със същия интервал на  миналата година. Сумата на обезценките възлиза на 443 млн.  лева

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР