Банките в 27-те държави от ЕС, включително в България, получиха

...
Банките в 27-те държави от ЕС, включително в България, получиха
Коментари Харесай

Банките имат зелена светлина за мораториум върху вноските по заемите до 30 юни

Банките в 27-те страни от Европейски Съюз, в това число в България, получиха " зелена светлина " за активиране на мораториум върху заплащанията по заеми за период до 30 юни 2020 година

Това излиза наяве от оповестени късно вечерта в четвъртък насоки от Европейския банков орган. В петък на обяд Българската национална банка (БНБ) разгласи, че ги приема и ще ги съблюдава.

Мораториумът у нас ще бъде частен, т.е. чака се да бъде разгласен от Асоциацията на банките в България. Той ще планува опция за отсрочване на заплащането на вноските по заемите с към три месеца, като най-вероятно със същия период ще бъдат удължени погасителните проекти на клиентите.

За да бъде законен, той би трябвало да се съобрази с насоките на ЕБО, които вкарват няколко условия към краткотрайните мораториуми в страните членки.

Първо, те могат да бъдат за период до 30 юни 2020 година и би трябвало да са свързани с проблемите, дължащи се на пандемията от Covid-19. Не е изключена вероятността срокът да бъде продължен, само че това ще стане след спомагателна преценка на банковия орган.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР