Банките у нас се подготвят за приемане на единната европейска

...
Банките у нас се подготвят за приемане на единната европейска
Коментари Харесай

Банките у нас се подготвят за приемане на еврото

Банките у нас се приготвят за приемане на единната европейска валута, показва Петя Димитрова, ръководител на УС на Асоциацията на банките в България и ръководител на УС и основен изпълнителен шеф на Юробанк България АД, в изданието на Асоциацията на банките в България.

Банките се приготвяме, имаме построена вътрешна връзка и специалисти, които следват проект за въвеждането на еврото и сме уверени, че присъединението на България към единната европейска валута ще донесе доста изгоди за клиентите. То ще повлияе позитивно на стопанската система ни и ще бъде мотор за ускорение на промените за постигане на европейските стандарти на живот и за по-благоприятна бизнес среда, споделя Димитрова.

Тя акцентира, че банките навлизат в 2023 година в доста положително финансово здраве - банковата система в България е постоянна, ликвидна, доста добре капитализирана и с намаляващи равнища на неприятните заеми, а всички индикатори в нея са над междинните за Европа. Банковият бранш у нас е измежду най-подготвените за пълноправно участие в еврозоната и това се обуславя от обстоятелството, че страната ни към този момент е част от банковия съюз.

В България към този момент има работещ парламент, а стопанската система на страната е с по-добри индикатори по отношение на прогнозите в края на предходната година. От основна значимост е приемането на пакета закони по Плана за възобновяване и резистентност, по тази причина измежду целите в законодателната стратегия на 49-ия парламент тези закони ясно бяха декларирани, като основен приоритет, както и приемането на страната в Шенген и в еврозоната, споделя ръководителят на асоциацията.

По думите й присъединението ни към еврозоната и към втората най-използвана валута в света също е един дълго чакан развой, който въздейства позитивно на стопанската система ни и е мотор за ускорение на промените, повишение на благосъстоянието, за постигане на европейските стандарти на живот. Toвa e вaжнa пpeдпocтaвкa зa пoвишaвaнe нa дoxoдитe и за пoвeчe oптимизъм cpeд бизнeca и пoтpeбитeлитe.

Какво е положението на банките у нас

Благодарение на еврото за фирмите ще е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в общото европейско икономическо  пространство и да търгуват с останалата част на света. Най-голямото преимущество от въвеждането на еврото е минимизирането на валутния риск за стопанската система.

Според нея би трябвало да обърнем особено внимание на опциите, които дава пред България Планът за възобновяване и резистентност, който ще обезпечи на страната ни безплатно финансиране в размер на над 6 милиарда евро. Голямото предизвикателство ще бъде обвързвано с съответното систематизиране на тези средства, тъй че да бъде реализиран търсеният резултат на ускорено възобновяване на българската стопанска система с фокус към едно по-зелено и чисто бъдеще. Планът за възобновяване трансформира провокациите, пред които сме изправени, във опция, освен посредством оказването на поддръжка за възобновяване, само че и посредством вложение в нашето бъдеще - зелената договорка и дигитализацията ще подтикват заетостта и растежа, устойчивостта на обществото ни и положителното положение на околната ни среда.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР