Банките сменят курса, не приемат пари в брой. Това ли

...
Банките сменят курса, не приемат пари в брой. Това ли
Коментари Харесай

Банките сменят курса, не приемат пари в брой. Това ли ни чака в бъдеще?


Банките сменят курса, не одобряват пари в брой. Това ли ни чака в бъдеще? Тенденцията е ясна: заплащанията с карта или безконтактно посредством приложение на мобилен телефон стават все по-популярни в Германия. Но към момента над половината от заплащанията в страната не престават да бъдат по тествания метод – с пари в брой. Това демонстрира настоящо изследване на Дойче Бундесбанк, представено от АРД.

Въпреки очевидната обвързаност на германците към кешовите разплащания, банките сменят курса и някой ден очевидно към този момент няма да одобряват пари в брой. Тоест има съществени учредения да считаме, че в по-дългосрочна вероятност парите в обращение могат да изчезнат, показва в тази връзка публичната медия.
Тя дава и няколко образеца за това.
Така да вземем за пример районният клон на Райфайзенбанк в Хохтаунус стана първата банка, която подхваща и последната стъпка в тази посока: тя закрива всички свои филиали с изключение на централния си клон.
А дружно с това ще изчезнат и
всички нейни банкомати и разплащания с пари в брой, научаваме още от обявата. Говорителка е прецизирала, че клиентите на банката ще могат и отсега нататък да теглят пари в брой от сметките си – да вземем за пример при заплащания на каса в някои супермаркети или дрогерии, като РEWE, Penny, dm и други.

Освен че търсенето на пари в брой понижава, със закриването на клонове и премахването на банкоматите банките и спестовните каси могат да си спестят доста разноски. Според разбор на консултантската компания McKinsey снабдяването с пари в брой коства на банките и спестовните каси в Германия
към два милиарда евро годишно.
В това число влизат и разноските за към 55 000 банкомата в цялата страна, чийто брой от години непрестанно понижава. Освен това от години делът на заплащанията в брой също понижава във всички възрастови групи с един до два % годишно. В същото време картовите заплащания се усилват годишно с 5%, написа АРД.

Има и задоволително образци от Германия по какъв начин банкови филиали, които са прекратили работа с пари в брой, излизат на облага. Закриването на по-малки банкови филиали и на разплащания в брой постоянно са стимулирани и от това,
че в банковите салони нерядко
се появяват по двама-трима клиенти за през целия ден. Ясно е, че освен това състояние, разноските за поддръжката на обектите става изключително скъпа.

Банките трайно се насочват към безкасови заплащания? Да, наподобява това ще е бъдещето. Класическите банкови институции и системи за разплащания явно постепенно ще изчезват от живота ни, заключава АРД.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР