Банките ще отговорят максимално бързо с единен проект на правила

...
Банките ще отговорят максимално бързо с единен проект на правила
Коментари Харесай

Банките ще отговорят максимално бързо с правила за отсрочване на кредити

Банките ще отговорят оптимално бързо с обединен план на правила за частен мораториум върху заплащанията по банкови кредити във връзка със обстановката с COVID-19. В това уверява  Асоциацията на банките в България с прессъобщение в отговор на оповестеното през днешния ден от Българска народна банка условие комерсиалните банки у нас да изготвят до 5 дни единни правила за използването на мораториума.

" Подготвени сме и работим по плана ", увериха от банковата асоциация.

До дни, може би още при започване на идната седмица ще бъде разгласен мораториум върху заплащането на лихвите и главницата върху заемите, които сме теглили, съобщи в това време за bTV председателята на Управителния съвет на банковата асоциация Петър Андронов. 

" Редът по който работихме, е осъществяване на европейския регулатор, който ни показа като рамка. Той ще бъде изпратен официално на Българска народна банка в идните дни, с цел да стигнем до финалния стадий допустимо най-бързо. Рамката дава опция да представим общоприети ограничения, с цел да се откри решения за обслужването на заемите ", сподели още той. 

" Банките до момента имаха ясна рамка и правила - над 90 %, които са изрядни, плащали са в точния момент, с тях не сме имали мотив да работим по-различно и 10%, с които сме работили по реконструиране. Сега има нова категория - хора и компании, с които сме били години наред, само че не по тяхна виновност през днешния ден изпитват или ще изпитват усложнения. Това е нова категория, за които нямаше правила и по тази причина чакахме Европейски Съюз. Тези правила към този момент са факт. Ние към този момент имаме рамка и предложение по какъв начин да работим с тях, бихме предложили отлагане на лихви и главници, за тези, които желаят да заплащат единствено лихви, този вид също е очакван. Има разнообразни разновидности, това е въпрос на избор на клиента. Вариантите са и главница и лихви или единствено лихви, зависи какво избират клиентите. Нека се дообсъди, откакто централната банка разиска нашия документ. Съобразили сме се и със период, здравословен и за самите банки, тъй че да не се повлияе и на банковия бранш, а в това време да се помогне и на хората ", добави Андронов. 

" Всички бизнеси и хора ще могат да обсъдят оферти оттатък 30 юни. Целият период ще се удължи с този период на отсрочване, който те ще пожелаят да имат ", сподели още той. 

" Редовните платци този развой не ги касае, надяваме се, че това ще е огромната група от хора. Няма занапред да вкарваме нови правила за нередовните платци, които имат усложнения отпреди епидемията, преценя се случай по случай, това не е нещо ново. С тях работим както и до момента ", сподели Андронов. 

" Банките би трябвало да продължат да работят, не би трябвало да стопираме тъкмо в този момент. Точно в този момент прекъсването на ходатайство би означавало, че ще допринесем за рецесията. Ако някой е решил, че ще си купи парцел, автомобил, има приходи и дава отговор на изискванията, ще му се даде заем. Няма по какъв начин да правиш преценка без да знаеш дали има приходи, дали получава постоянно заплата. Не би трябвало да раздаваме нови необслужвани заеми, само че на всеки който може да заплаща несъмнено ", сподели още той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР