Банките са продължили да увеличават повечето такси по най-масовите операции,

...
Банките са продължили да увеличават повечето такси по най-масовите операции,
Коментари Харесай

Банките отново вдигат таксите

Банките са траяли да усилват множеството такси по най-масовите интервенции, които се реализират на каса в банков клон. В същото време мобилното и онлайн банкирането като цяло е запазило цените си съвсем непроменени. Това сочат оповестените данни на Българската национална банка за междинните такси по разплащателните сметки на потребителите. Те се пресмятат един път годишно в края на февруари и не трябва да бъдат надвишавани в цената за така наречен платежни сметки за съществени интервенции, които са най-евтиният вид за прилагане на банкови услуги.
Публикуваните данни са изчислени средноаритметично въз основата на подадени информации от 18 банки и клонове за таксите в цените им към 31 декември 2022 година Средната такса за вътрешнобанков превод на каса в офис на банката се е нараснала до 3,05 лева през 2022 година, което е повишаване с над 30% за една година. В настоящите към 24 февруари цени на трите най-големи банки у нас вътрешнобанковият превод е доста по-скъп. В УниКредит Булбанк цената му е съвсем двойно по-висока от междинната към края на декември - 6 лева В Банка ДСК е 5 лева, а в ОББ - 4 лева Средната такса за междубанков превод на хартия през системата БИСЕРА се е качила до 4,90 лева през предходната година на фона на 4,11 лева година по-рано. Това е повишаване с близо 20%. За съпоставяне, междубанковият превод на каса в Банка ДСК към края на февруари коства 7 лева, а в УниКредит Булбанк и ОББ - 6 лева. 
Скъпи са и касовите услуги. Тегленето на каса на по-малки суми в офис на банката е поскъпнало на 0,45% от сумата, сочат още данните на Българска народна банка.
В Банка ДСК интервенцията коства 0,70%, само че най-малко 7 лева В УниКредит Булбанк - 0,70%, само че не по-малко от 10 лева, а в ОББ - 0,60% от сумата, само че не под 6 лева Внасянето на пари на каса също се таксува и възлиза на към 0,20% - 0,30% от сумата, само че най-малко 2-3 лева в огромните банки. Средно цената е 0,23% от сумата, само че най-ниско може да е 2,50 лева. 
Банките не престават да подтикват клиентите си да употребяват мобилното и онлайн банкирането, което към този момент е преобладаващият метод на разплащане в множеството от огромните кредитни институции. Там цените са доста по-ниски и съвсем няма повишаване.
Вътрешнобанковият онлайн превод коства приблизително 0,46 лева по данни на Българска народна банка към декември, като повишаването е единствено с 1 стотинка за година. Таксата за онлайн междубанков превод е приблизително 1,03 лева, което е единствено с 2 стотинки повече спрямо миналата година. През 2022 година банките у нас сполучливо вкараха незабавните междубанкови преводи Blink. В ОББ услугата коства - 0,80 лева, в Банка ДСК -  1 лева, а в УниКредит Булбанк - 1,20 лева
Тегленето от банкомат на същата банка е поскъпнало минимално и към края на 2022 година възлиза на приблизително 0,13% от сумата, само че не по-малко от 0,30 лева Същата интервенция, само че от АТМ на друга банка коства 0,18% от сумата, само че най-малко 1,39 лева, сочат данните на Българска народна банка. Откриването на разплащателна сметка в офис на банката за година е поскъпнало доста - от приблизително 2,52 лева на 3,18 лева, а в случай че към нея има и дебитна карта - от 1,57 лева на 2,15 лева Обслужването на разплащателната сметка с карта пък леко е поевтиняло - от 2,45 лева през 2021 година на 2,37 лева през 2022 година, сочат още данните на Българска народна банка. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР