Банки, дружества за електронни пари, и други доставчици на платежни

...
Банки, дружества за електронни пари, и други доставчици на платежни
Коментари Харесай

Промяна на правилата в банките: Ако плащаме или получаваме пари за тези неща, то скоро НАП ще ни погне

Банки, сдружения за електронни пари, и други снабдители на платежни услужи, са задължени да подават данни в Националната организация по приходите (НАП) за обработените от тях трансгранични заплащания, за което е належащо да водят електронен указател. Това съобщиха от приходната организация.

Това плануват измененията в Закона за Данък добавена стойност, обнародвани в Държавен вестник на 23 декември 2022 година, които ще влязат в действие от 1 януари 2024 година

Целта на новите правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични заплащания, свързани с електронната търговия и въвеждането на някои условия за доставчиците на платежни услуги, е да се противодейства на измамите с Данък добавена стойност при онлайн продажбите и да бъдат разпознати продавачите в интернет.

Доставчиците на платежни услуги би трябвало да вписват в регистъра информация за лицата, които са получили 25 или повече трансгранични заплащания за тримесечие, по-конкретно: данни за местонахождението и името на получателя на заплащането, номер по Данък добавена стойност или различен данъчен номер, дата, час, сумата и валутата на трансграничното заплащане и други.

Информация за паричния поток Национална агенция за приходите ще събира и обобщава и от доставчиците на платежни услуги, обслужващи платци, когато заплащанията са подредени към получатели в трета страна, прецизират от приходната организация.

Данните за трансграничните заплащания ще се регистрират на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава към Национална агенция за приходите в месеца, идващ тримесечието, за което се отнасят. Първото отчитане е за интервала януари-март 2024 година и следва да се направи от 1 до 30 април 2024 година, припомнят от приходната организация.

Обобщените данни от регистъра, подадени в Национална агенция за приходите, ще бъдат изпращани към Централната електронна система с информация за заплащанията (CESOP), където ще бъдат обработвани и съхранявани на равнище Европейска комисия.

Подробна информация за новите правила е оповестена в уеб страницата Национална агенция за приходите, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на Национална агенция за приходите на телефони: 0700 18 700,  02/ 9859 68 01 и имейл [email protected].

plovdiv24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР