Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски

...
Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски
Коментари Харесай

Двама нови директори допълват управлението на Банката за развитие

Банкерът Илия Караниколов и специалистът по дялови вложения Иван Церовски влизат в управлението на “Българска банка за развиване ” АД. Двамата ще станат членове на Управителния съвет след избора им от Надзорния съвет на кредитната институция.

Караниколов и Церовски са препоръчани за избор от надзора на банката от Комитета за асортимент в ББР след деликатна селекция и оценка на претендентите. Съгласно условията на Наредба 20 документите на двамата са импортирани за авансово утвърждение от Българската национална банка.

Това е първият изцяло транспарантно проведен развой по назначение на членове на управлението на кредитната институция, в който претендентите са обществено оповестени от Надзорния съвет на банката преди формалния им избор.

Двамата нови членове на Управителния съвет ще имат задача да укрепят активността на институцията, като ще работят за привеждането й в сходство с задачите и целите на банката за развиване, написани в Закона за “Българска банка за развиване ”.

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и познава добре ББР, защото е бил член на Управителния съвет и изпълнителен шеф в интервала 2011-2013 година. От 2007 до 2011 година е бил част от екипа на “Юробанк България ” (Пощенска банка).

Професионалната му биография минава през Министерството на стопанската система и енергетиката и Министерството на труда и обществената политика. Има необятна експертиза в сфери като обществена администрация, европейска интеграция, тактики и стратегии на Европейския съюз. Лектор по тематики като cost-benefit разбор на огромни инфраструктурни, общински и частни планове, надзор на средствата от структурните фондове, финансови принадлежности и други.

От 2016 до 2017 година е бил част от управлението на Фонда на фондовете, където е заемал позицията заместник-председател на Управителния съвет и изпълнителен шеф, а през 2021 година е бил и ръководител на Надзорния съвет на фонда. От 2019 година е шеф на ръководство „ Финансови принадлежности “ в “Българска банка за развиване ”.

Караниколов е магистър по стопанско ръководство и администрация (MBA) от Университета за национално и международно стопанство в София и има специализации в областта на изкуствения разсъдък (Хелзинкски  университет), ръководството на финансови принадлежности (Лондон), кредитния риск (Прага), ръководството на структурни фондове (Брюксел, Маастрихт, Дъблин) и редица други.

Иван Церовски е с 18-годишен опит в областта на банковото дело и дяловите вложения. Професионалният му път минава през немските финансови институции Commerzbank, Deutsche Börse и Dresdner Bank. Церовски е бил асоцииран вложител във фонда за дялово финансиране от Англия Argus Capital, където е отговарял за българския пазар, както и вицепрезидент на българския екуити фонд Delta Capital.

От 2011 до 2021 година е част от екипа на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), където е началник на програмата за локално предприемачество на Европейска банка за възстановяване и развитие, отговаряща за развиването на бранша на дребните и междинни предприятия в България.

Иван Церовски е магистър по мениджмънт от университета Otto-von-Guericke в Магдебург, Германия, и бакалавър по макроикономика от Университета за национално и международно стопанство.

В момента в Управителния съвет на ББР влизат Марияна Петкова – ръководител на съвета и изпълнителен шеф, Цанко Арабаджиев – изпълнителен шеф, и Крум Георгиев – член.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР