Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски

...
Банкерът Илия Караниколов и експертът по дялови инвестиции Иван Церовски
Коментари Харесай

Илия Караниколов и Иван Церовски влизат в управлението на ББР - Икономика

Банкерът Илия Караниколов и специалистът по дялови вложения Иван Церовски влизат в управлението на Българската банка за развиване. Двамата ще станат членове на Управителния съвет след избора им от Надзорния съвет на банката.

Караниколов и Церовски са препоръчани за избор от Народно събрание на банката от Комитета за асортимент в ББР след деликатна селекция и оценка на претендентите. Съгласно условията на Наредба 20 документите на двамата са импортирани за авансово утвърждение от Българската национална банка.

" Това е първият изцяло транспарантно проведен развой по назначение на членове на управлението на кредитната институция, в който претендентите са обществено оповестени от Надзорния съвет на банката преди формалния им избор ", написа в прессъобщението на ББР.

Двамата нови членове на УС ще имат задача " да укрепят активността на институцията, като ще работят за привеждането й в сходство с задачите и целите на банката за развиване, написани в Закона за ББР. "

Илия Караниколов има над 20-годишен банков и финансов опит и познава добре ББР, защото е бил член на УС и изпълнителен шеф в интервала 2011-2013 година От 2007 до 2011 година е бил част от екипа на Юробанк България (Пощенска банка).

Професионалната му биография минава през Министерството на стопанската система и енергетиката и Министерството на труда и обществената политика. Има необятна експертиза в сфери като обществена администрация, европейска интеграция, тактики и стратегии на Европейски Съюз. Лектор по тематики като cost-benefit разбор на огромни инфраструктурни, общински и частни планове, надзор на средствата от структурните фондове, финансови принадлежности и други

От 2016 до 2017 година е бил част от управлението на Фонда на фондовете, където е заемал позицията зам.-председател на УС и изпълнителен шеф, а през 2021 година е бил и ръководител на Надзорния съвет на фонда. От 2019 година е шеф на ръководство „ Финансови принадлежности “ в ББР.

Караниколов е магистър по стопанско ръководство и администрация (MBA) от Университета за национално и международно стопанство в София и има специализации в областта на изкуствения разсъдък (Хелзинкски университет), ръководството на финансови принадлежности (Лондон), кредитния риск (Прага), ръководството на структурни фондове (Брюксел, Маастрихт, Дъблин) и редица други.

Иван Церовски е с 18-годишен опит в областта на банковото дело и дяловите вложения. Професионалният му път минава през немските финансови институции Commerzbank, Deutsche Börse и Dresdner Bank. Церовски е бил асоцииран вложител във фонда за дялово финансиране от Англия Argus Capital, където е отговарял за българския пазар, както и вицепрезидент на българския екуити фонд Delta Capital.

От 2011 до 2021 година е част от екипа на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), където е началник на програмата за локално предприемачество на Европейска банка за възстановяване и развитие, отговаряща за развиването на МСП бранша в България.

Иван Церовски е магистър по мениджмънт от университета Otto-von-Guericke в Магдебург, Германия, и бакалавър по макроикономика от Университета за национално и международно стопанство.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР