Банката за развитие успя да си прибере под 2,5% от

...
Банката за развитие успя да си прибере под 2,5% от
Коментари Харесай

Вълчи капан: Доган прибрал почти 30 млн. лева от ББР през схема с Румен Гайтански

Банката за развиване съумя да си прибере под 2,5% от дължимото от Гайтански

В битката има една подмолна, само че пък изпитана хватка, наричаща се „ вълчи капан “. Характерното за нея е, че се прави в тил. Тя подсигурява на индивида, който я ползва, цялостен блокаж на съперника и надлежно облага. Успеваемостта й е дотолкоз огромна, че приложението й от дълго време е излязло отвън спортния тепих, като образци за нея можем да намерим и в политиката, и в стопанската система. Само че там размахът е надалеч по-голям, облагите –в десетки милиони (поне), неналичието на угризения огромно нагла, а съперникът всекидневно е обществото и по-конкретно - данъкоплатците.
Или както е в тази ситуация с най-пресния сходен образец – държавната „ Българска банка за развиване “, от която почетният водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган е прибрал към 30 млн. лв. в комбина с предприемача със скандална популярност Румен Гайтански-Вълка. Прилагайки комплицирана скица, посредством която - през свързани с двамата компании, парите са източени съвсем като през „ вълчия капан “.

Подмолно и откъм гърба

Това излиза наяве от документи от регистрите в страната, доказващи, че в центъра на схемата е заемът от 150 млн. лв., провиснал през 2019 година от ББР на обвързваното с Вълка сдружение „ Роудуей кънстракшън “ АД. Кредитът стана печално прочут още преди няколко години, само че той - става известно, е единствено върхът на цяла пирамида, посредством която е бил източен трезорът, с цел да попаднат най-после милионите при Гайтански, а вълчи къс от тях – и при Доган.
За тези, които не са наблюдавали дългогодишната сага със заема от ББР, ще напомним, че на 17 юни 2019 година държавната банка подписва контракт за заем в размер на 150 млн. лв. с новосъздадената към оня миг компания „ Роудуей кънстракшън “АД. Дружеството е записано в Момчилградското с. Груево и е обслужвано от юридическия поддръжник на Вълка – юрист Иван Емилов Георгиев. Това е същият юрист, който обслужва и останалите компании на Гайтански. В следствие Георгиев ще стане и фиктивен притежател на „ Роудуей кънстракшън “ АД.

Но да се върнем на заема. Той е провиснал от ББР, с цел да се финансира покупката на сдружението „ Пътстройинженеринг “ АД. Към оня миг то е благосъстоятелност на публично притежаваната от Вълка „ Био майнинг “ АД и е записано на същия адрес като купувача си „ Роудуей кънстракшън “.
Отпускането на заема, който е рекорден за банката, е меко казано скандално най-малко по три аргументи. Първо - ББР е основана да финансира не сделки на компании, а с цел да подкрепя активността и производството им. Второ – очевидната обязаност сред всички участници в договорката е елементарно проследима в регистрите и повдига редица въпроси и напълно обосновани подозрения. И трето - нито „ Роудуей кънстракшън “, нито „ Пътстройинженеринг “ имат задоволително активи, който да обезпечат заема.
Така, въпреки „ Пътстройинженеринг “ да е заложен в интерес на ББР, действително поръчителство няма.
Което единствено по себе си предопределя още преди години

печалния завършек на аферата

Той настъпи на 30 юли тази година, когато – след няколко безуспешни опита, банката най-накрая съумя да продаде „ Пътстройинженеринг “ на търг, на който се е яви единствено един участник – кърджалийското сдружение „ Ариете капитал “ ООД. Според изявления купувачът се е съгласил да заплати 3,6 млн. лв.. Т.е. ББР съумя да си върне едвам под 2,5% от отпуснатите 150 млн. лв. заем. Или другояче казано, страната пи студена вода за стотици милиони, потънали в схемата към сдруженията на Вълка, за които и все още не му е потърсена сметка.

Оказва се обаче, че схемата надалеч не е спряла с отпущането на заема. По-малко от две седмици след приемането му, е задействан втори проект.
На 28 юни 2019 година „ Роудуей кънстракшън “ е употребявал две трети от заема – 103,5 млн. лв., с цел да ги изплати на „ Био майнинг “ - дотогавашния притежател на „ Пътстройинженеринг “, като 46 млн. лв. от парите обаче отиват непосредствено в персоналната сметка на Румен Гайтански-Вълка. Те са му преведени от „ Био майнинг “, чийто мажоритарен притежател е, а посоченото съображение е „ погашение на дял “. Така освен излиза, че заемът, провиснал от ББР про форма на „ Роудуей кънстракшън “, е усвоен от самия Гайтански през мрежата му от сдружения, ами той получава и персонален доход от заема от държавната банка. Въпросният дял в размер на десетки милиони.

30 млн. лв. от заема е „ порцията “ за Доган

Още по-скандален обаче е различен факт – сега, в който получава парите от „ Роудуей кънстракшън “, като се изключи че превежда 46 млн. лв. по сметката на притежателя си, праща и 28,6 млн. лв. с съображение „ заем “ на друго обвързвано с Гайтански сдружение - „ Кристална вода “АД.
Според Търговския указател, автентичен притежател на компанията е Ася Христова, която е шеф и на притежаваната от Вълка къпалня Мария Луиза в Борисовата градина. „ Кристална вода “ също по този начин е и обезпечител по контракт за заем, подписан сред „ Търговска банка Д “АД и „ Топлоелектрическа централа Варна “АД, началник на чийто ръб и мажоритарен притежател през компанията „ Сигда “ е почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Благодарение на парите от ББР „ Кристална вода “ погасява задължението на Топлоелектрическа централа „ Варна “ към „ Търговска банка Д “, което е в размер на 26,7 млн. лв.. В същия ден, компанията подписва контракт с ТЕЦ-а на Ахмед Доган, по силата на който „ Топлоелектрическа централа Варна “ се задължава да й върне сумата, изплатена на банката. Седмица по-късно, Топлоелектрическа централа Варна и „ Кристална вода “ подписват и идващ контракт, с който компанията дава спомагателни 3,3 млн. лв. заем. Така държавната банка ББР, посредством описаната скица, действително се е трансформирала в хранилка, както за Вълка, по този начин и за Доган.

История, която показва цялостната безсъвестност на участниците в нея, а все още – и цялостно безхаберие от страна на страната. Защото проверяващи органи трябваше доста от дълго време да са се намесили, с цел да потърсят сметка за изчезналите 150 млн. лв. държавни пари, от които ББР съумя да си върне нищожния дял от под 2,5%. Преди няколко години прокуратурата образува досъдебно произвеждане за отпущането на скандалния заем, само че то тихомълком бе прекъснато през 2023 година А в това време хората, в чийто джобове са отишли нелегално парите, необезпокоявано живеят в лукс и разкош, а единият - в голям сарай на брега на морето, финансирани с държавни пари.
Взаимоотношенията сред Доган и Вълка от дълго време са известни в обществото, като двамата бяха

свързани и с обща компания

Малцина помнят, само че първото публично записано сдружение на почетния ръководител на Движение за права и свободи бе основано в края на 2017 година точно в съдружничество с Румен Гайтански. Компанията се споделяше “Уотър-Витал ”, а двамата имаха по 50% от капитала и бяха шефове на сдружението, чийто главен предмет на активност бе посочен бутилиране и продажба на минерална вода, а също - създаване и реализация на планове за вецове и пречиствателни станции, ремонт на ВиК, употреба на язовири. Фирмата обаче по този начин и не развива активност и през 2019 година е продадена на Георги Лефтеров. Сега към този момент е заличена от Търговския указател.
Екип на Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР