Bank of England повиши водещата си лихва за първи път

...
Bank of England повиши водещата си лихва за първи път
Коментари Харесай

Bank of England вдигна водещата лихва за първи път от десетилетие

Bank of England увеличи водещата си рента за първи път от едно десетилетие в опит да сдържи ускоряването на инфлацията, повишена след вота за Брекзит предходната година, съобщи Асошиейтед прес. 

Централната банка показва в изказване през днешния ден, че подвига референтната си рента, която се отразява на цената на кредитирането и лихвите по депозитите, до 0,5 на 100 по отношение на рекордния най-малко от 0,25 на 100. Комисията по парична политика на централната банка поддържа решението за повдигане на лихвата със 7 на 2 гласа.

Централната банка остави неизменен размера на програмата за покупка на активи на стойност 435 милиарда паунда (574 милиарда долара) и програмата за покупка на корпоративни облигации на стойност 10 милиарда паунда.

Повишението, необятно предстоящо от пазарите, е първото от юли 2007 година, когато международните кредитни пазари започнаха да " замръзват ", което се оказа въведения към международната финансова рецесия.

През септември английската инфлация доближи 3%, което е с 1% над здравословните равнища. Причината за ускоряването на инфлацията е елементарна - Брекзит. Британската лира се обезцени мощно след референдума през 2016 година за излизане от Европейски Съюз и в този момент се търгува с към 15% по-ниско по отношение на редица валути. Това провокира скок в цените на вносните артикули, изключително храни и сила.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР