Bank of America не вярва в бързото възстановяване на пазара

...
Bank of America не вярва в бързото възстановяване на пазара
Коментари Харесай

Американските индекси загубиха 30% за рекордно кратко време

Bank of America не има вяра в бързото възобновяване на пазара

© Carlo Allegri Финансовите пазари записаха повишаване от дъното в последните няколко дни. Dow Jones Industrials Average даже се изкачи с рекордните в историята си 11% за един ден, само че съгласно Bank of America към момента е рано за възобновяване на пазара. Проучване на американската банка демонстрира, че спадът, който стартира в средата на февруари, до края на предходната седмица, за едвам 22 сесии, съумя да изтрие над 30% от цената на американските показатели. Рекордно малко време даже спрямо Голямата меланхолия и Втората международна война.

Рекордно малко време

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Волатилността на финансовите пазари продължава към този момент повече от месец. До 12 март показателят S&P 500 загуби 20% от цената си, с което на процедура публично американските акции влязоха в положение на криза, приключвайки един от най-дългите бичи пазари в историята от 2009 година до 2020 година Данните на Bank of America демонстрират, че въз основата на последните 11 рецесии от Втората международна война насам акциите се обезценяват приблизително с 29.5% по време на рецесия. Американските показатели съумяха да изгубят 30% за няколко седмици, до момента в който средностатистическата криза продължава към 18 месеца Времето, за което S&P 500 загуби 30%, е най-бързото в историята на показателя - единствено за 22 работни дни.

Ключов въпрос в този момент за вложителите е какъв брой още ще продължи спадът на пазарите. Макар че актуалната рецесия предвид на събитията е невиждана в историята, американската банка търси отговори посредством разбор на рецесиите от Втората международна война насам.

Миналите рецесии

Макар че приблизително рецесиите водят до загуба на към 1/3 от цената на обществените компании, размерът на рецесиите варира фрапантно. Най-малкият спад (-13.9%) е обвързван с рецесията през 1960-1961 година, до момента в който най-големият (-56.8%) е по-време на последната финансовата рецесия от 2008-2009 година Като цяло данните на Bank of America демонстрират два разнообразни вида рецесии. Шест от 11-те следвоенни финансови рецесии са слаби, където пазарът губи приблизително към 17.8%. Останалите пет обаче са доста по-тежки за стопанската система, със със приблизително намаляване на пазарите 43.5%. Като цяло проучването на банката демонстрира, че колкото по-рязък е първичният спад, толкоз по-тежка и продължителна е рецесията.

Рекордните покачвания от последните дни

Драстичните възобновявания на финансовите показатели, които не са устойчиви, също са съществена характерност измежду последната група от по-тежки финансови рецесии. Всяка от петте рецесии, в които S&P 500 спада с повече от 27%, включват две съществени частични покачвания, при които пазарът се възвръща с към 10% или повече, само че не съумява да доближи предходния си връх и продължава да губи от цената си. За всичките 11 рецесии, които банката проучва, откакто доближи дъното си, на пазара му лишава приблизително над 2 месеца, с цел да записва стабилно възобновяване от над 10%. Тези данни демонстрират, че достигането на дъно след толкоз тежък спад е развой, който ще отнеме повече време и има възможност да има редица краткотрайни опити за възобновяване, преди по-трайното повишаване на пазара стартира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР