Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица,

...
Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица,
Коментари Харесай

Ромите празнуват Банго Васил

Банго Васил, Банго Васили, Банго Василий (Васильовден), именуван още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година.
Традиционно ромският празник се чества три дни – от 13 до 15 януари. 14 януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият посетител в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата Нова година.
Василица се отбелязва като начало на Новата година от доста ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската просвета. Празнуването на Василица е обвързвано с легенда, че Свети Васил, покровител и бранител на ромите, възвръща моста, по който прекосявали ромите, откакто този мост бил опустошен от Дявола и по този метод ги избавил.
Вечерта на 13 против 14 януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира у дома, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я подготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, саралии, младите дами чистят къщата и лъскат съдовете, всичко би трябвало да свети от непорочност. Правят и сарми. Когато всичко е готово, поставят трапезата на пода в средата на стаята, и подреждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и желаят амнистия. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, защитавана и излъчена от татко на първородния наследник. Чак тогава сядат към трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.
Посред нощ идва Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил огромни компликации по пътя. Затова е ранен, брадясал, изтощен. Той е нормално наедрял, звучен, умел и великодушен. Има добра дума за всеки, пожелава шанс и здраве, благополучие на възрастните, а на децата раздава дарове.
На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благоденствие, шанс, изобилие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крайник " зависят щастието и шансът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР