БАН открива изложба за 100-годишнината от рождението на акад. ЖелязковНаучният

...
БАН открива изложба за 100-годишнината от рождението на акад. ЖелязковНаучният
Коментари Харесай

БАН открива изложба за 100-годишнината от рождението на акад. Желязков

БАН открива галерия за 100-годишнината от рождението на акад. Желязков
Научният списък на Българска академия на науките показва документална галерия отдадена на 100-годишнината от рождението на учен Любомир Желязков. Откриването ще се състои на 11 октомври от 16 часа в централната постройка на Българска академия на науките, ул. „ 15 ноември ” №1.

Акцентът на изложбата е подложен върху работата в Българската академия на науките и авторските свидетелства и патенти на учен Желязков, представящи върховете на неговата научна и практическа активност. Богатство на експозицията са огромният брой фотоси, отразяващи разнообразни интервали от живота и активността на Любомир Желязков. Сред тях са фотографии със фамилията му, с негови сътрудници и другари, както и такива, свързани с значими събития от живота на Българска академия на науките. Показани са част от непокътнатите ордени, юбилейни медали и почетни значки – премия и самопризнание за неговата трудова и социална активност.

Любомир Димитров Желязков е роден в Свиленград на 14 октомври 1918 година Завършва химия в СУ, професор е по лекарствени средства във ВХТИ. Избран е за учен на Българска академия на науките, както и за задграничен член на АН на Съюз на съветските социалистически републики, основен теоретичен секретар /1973 – 1977/ и зам.-председател на Българска академия на науките /1977 – 1988/. Основател и шеф /1953 – 1972/ на Научноизследователски химикофармацевтичен институт /НИХФИ/. Първи заместник-председател на Комитета за просвета, механически напредък и висше обучение в годините от 1972 до 1984. През 1972 година е почетен със званието „ Народен активист на науката и лауреат на „ Димитровска премия ”, а през 1978г. е награден с медал „ Георги Димитров ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР