Балтийските министри похвалиха премиера Сежурне за “нестандартното мисленеПариж засилва конфликта

...
Балтийските министри похвалиха премиера Сежурне за “нестандартното мисленеПариж засилва конфликта
Коментари Харесай

Франция създава нов антируски съюз

Балтийските министри похвалиха премиера Сежурне за “нестандартното мислене ”
Париж ускорява спора си с Берлин

Франция построява съюз от страни, отворени към проекта є за евентуално изпращане на западни войски в Украйна. Това написа европейското издание на вестник “Политико ”, разяснявайки визитата на френския външен министър Стефан Сежурне в Литва.

На конференция с литовските и украинските си сътрудници Габриелиус Ландсебргис и Дмитрий Кулеба на 8 март Сежурне загатва интервенциите по почистване на мини като “възможност за войските на НАТО ”, които обаче нямало да вземат участие във военни дейности.

“Не е работа на Русия да ни споделя по какъв начин би трябвало да помогнем на Украйна през идващите месеци или години. Не е работа на Русия да разяснява по какъв начин разпростирам нашите дейности или да слага червени линии. Ние решаваме между тях ” сподели Сежурне на конференцията.

Френският министър изрази опасения, че Москва насочва погледа си към балтийските страни, които преди са били част от руската империя, само че в този момент са членки на Европейски Съюз и НАТО.

Балтийските министри от своя страна похвалиха Франция за “нестандартното мислене ”. “Не може да има “но ”. Трябва да начертаем червени линии за Русия, а не за себе си. Никаква форма на поддръжка за Украйна не може да бъде изключена ”, сподели Ландсбергис.

“Нашият огромен проблем е, че към момента има хора, които мислят за тази война от позиция на страха от ескалация ” добави от своя страна Дмитро Кулеба.

Вестникът напомня, че след изказвания на Макрон, че не изключва изпращането на войски на НАТО в Украйна, множеството европейски страни, в това число Германия, Полша и Чехия, отхвърлиха тази концепция, само че балтийските страни “се отнесоха към нея доста по-отворено ”. “Политико ” отбелязва, че с продължаващите диалози за изпращане на войски в Украйна, Париж ускорява спора си с по-предпазливия Берлин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР