Балтимор, 3 октомври 1849 г. Един мъж е намерен в

...
Балтимор, 3 октомври 1849 г. Един мъж е намерен в
Коментари Харесай

3 октомври 1849 г. - Мистериозната съдба на Едгар Алън По

Балтимор, 3 октомври 1849 година Един мъж е открит в безпомощно положение на улицата. Той е в делириум и не може да даде пояснение какво му се е случило. Водят го в болничното заведение, само че лекарите не могат да му оказват помощ.

Това е Едгар Алън По. Четири дни по-късно той умира на 40-годишна възраст, като повода за гибелта му в никакъв случай няма да се разбере. В нощта, в която умира, писателят на няколко пъти повтаря името „ Рейнолдс ”, само че никой не схваща кого има поради. За да бъде мистерията още по-странна, смъртният акт на По, както и всевъзможни медицински документи по случая са изгубени. Предполага се и че писателят е бил облечен с облекла, които не са били неговите. Знае се, че е напуснал Ричмънд една седмица преди да го намерят на улицата в Балтимор, само че не се знае какво се е случило с него през тази седмица.

След гибелта стартират спекулациите. Алкохолизъм, сърдечно заболяване, сифилис, холера, бяс, менингит – поредицата от вероятни аргументи за гибелта е безкрайна. Някои даже допускат, че писателят е станал жертва на една злокобна процедура – принуждаване на хората да гласоподават с потребление на всевъзможни средства от напиване с уиски до физически мъчения. Според друга доктрина пък става дума за самоубийство.

По някаква странна подигравка на ориста писателят, считан за татко на детективските истории, умира при мистериозни условия, оставяйки мистерия, която в никакъв случай няма да бъде позволена.

Погребението на писателя трае към три минути. Извършено е небрежно в Уестминстърското гробище в Балтимор, а за гибелта не е обявено публично. През 1875 година останките му са пренесени в нов гроб. Един писателите, които оформят литературата на XIX век, си отива без никой да разбере.

Това е поправено 160 години по-късно. На 10 октомври 2009 година в Балтимор е проведено огромно заравяне на Едгар Алън По, на което участват доста фенове на писателя. Восъчна кукла на По с действителни размери е употребена по време на церемонията за да се пресъздаде погребението на писателя, само че този път такова, каквото той е заслужавал. На събитието участват артисти, представляващи съвременници на По и създатели, които са въодушевени от него.

Влиянието на По върху изкуството продължава десетилетия след гибелта му – съгласно IMDB филмите, които са правени по негови произведения, са над 200.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР