Балкон на ул. „Вечерница” в „Западен” в Пловдив замалко не

...
Балкон на ул. „Вечерница” в „Западен” в Пловдив замалко не
Коментари Харесай

Шок! Балкон едва не се срути при саниране

Балкон на ул. „ Вечерница” в „ Западен” в Пловдив замалко не се срути при санирането на блока. При демонтажа на парапетите на терасите почнали да падат части с бетон - описа шефът на Строителната камара Пламен Иванов, представен от " Марица ". Под тях всичко било изгнило. Само положителната рутина на майсторите от компанията реализатор, предотвратила случая.

При повдигане на скелето парапетът на терасата замалко не се срутил от тежестта на закрепването. Така служащите за секунди спрели рухването му.

“Проблемът излезе, когато започнахме да махаме старите открити и остъклени тераси” - изясни Павел Янев от компания “ВС Инженеринг”, която санира обекта. Отдолу целият парапет на терасата бил прогнил. “Това е проблем не на една, а на всички тераси в блока. Сега тези парапети ги махаме и вършим напълно нова железна структура по терасите на целия блок, изолирана с 10 см стиропор, гипсокартон и вата. Върху нея слагаме дограмата”, изясни Павел Янев. На последния етаж блокът също ще бъде ‘”опакован”, тук строителите инсталират изолационни термопанели. Топлоизолация се слага и в мазетата - демонстрира Янев, - по този начин е заложено по план.

Блокът на ул. “Вечерница” е строен през 1969 година Явно още преди време тези здания не били изпълнени качествено. И в идващите 20-30 години по тях не е правена никаква профилактика и поддръжка.

Затова през днешния ден дефектите са налице. Някои от старите градежи са надеждни - споделят строители и показват като образец блоковете в квартал „ Тракия” и по ул. „ Лерин”. Само че не по този начин стои въпросът с кооперацията на ул. „ Вечерница”, тя спада към така наречен линеарни блокове.

Това са по-дълги, едрокофражни здания с повече тераси. Подобни градежи през днешния ден се оказват по-опасни и са ужасно доста в целия град. Затова шефът на Строителната камара предлага да не подценява градивната им неприспособимост: „ Нека сътрудниците навреме да се съветват с конструкторите си, да преглеждат терасите и да са по-внимателни в работата си.

Санирането не е единствено ограничения за енергийна успеваемост. Добре е строителите да преглеждат фугите, там, където има течове. Също проблематичните детайли по покривите и козирките. Така навреме ще могат открият всеки прикрит дефект”.

На проблематичния градеж се отзовал и шефът на пловдивската Строителна камара - Пламен Иванов. „ Веднага отидох на място и видях с очите се, че минимум 40% от тези балкони напоследък са стояли на „ почтена дума”. Без да съм неприятен оракул, бих споделил, че в тази ситуация при най-малкото освобождение на напрежение щеше да тръгне да пада целият парапет. Това е риск и за хората, които живеят в блока, и за строителите, които работят на терен”, предизвести Иванов.

„ Давам си сметка, че бях подценил казуса с оградните детайли по блоковете, в тази ситуация - в откритите тераси. Може би би трябвало да се върви към подсилване и затваряне на всички тераси, лоджии и балкони, тъй като живеещите в блоковете очевидно не са склонни да наблюдават за градивната надеждност на тези детайли, изложени на атмосферни въздействия, и очевидно няма механизъм, по който превантивно да се отстраняват градивни недостатъци. Или за сходен вид блокове да се ползва немският модел, при който терасите са демонтирани и са построени нови от железна структура, като по този начин се прекъсва термомостът и терасите са самостоятелна, надеждна структура.”

От началото на акцията по санирането в Пловдив Камарата на строителите се ангажира да бъде посредник и съдия при възможни разногласия. Обикновено те са сред жителите на блока и строителите. „ В Пловдив санирането, в по-голямата си част, върви качествено и цивилизовано - твърди Иванов. - Не допуснахме намесата на инцидентни и некомпетентни реализатори. Има ред и бригадите отговорно са си поели дилемите. Макар че към този момент влизаме в едни малко по-тежки метеорологични условия.” През зимата строителите ще се опитат да не стопират работа, като санирането продължава при опциите на атмосферните условия. Някои от процесите са затруднени. Работата върху влажен стиропор и вата е неприемлива, изясняват от гилдията. Важно е започнатите сектори да бъдат приключени с мазилка, с цел да могат да се инсталират още веднъж климатиците.
 Балкон едвам не се срути при саниране
 Балкон едвам не се срути при саниране
 Балкон едвам не се срути при саниране
 Балкон едвам не се срути при саниране
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР