Балканите претърпяха огромна промяна само за две десетилетия и продължаваме

...
Балканите претърпяха огромна промяна само за две десетилетия и продължаваме
Коментари Харесай

Захариева: Балканите претърпяха огромна промяна за 20 години

Балканите претърпяха голяма смяна единствено за две десетилетия и продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция, само че не трябва да забравяме, че би трябвало да отстояваме демократичните полезности всеки ден. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към участниците в 13-то издание на Дубровнишкия конгрес - една от най-авторитетните платформи за обмяна на отзиви сред дипломати и политици в района, заяви пресцентърът на Министерство на външните работи.

Тази година мотото на срещата е " Засилване на устойчивостта ", а тематиките, които участниците разискват, са провокациите пред района, свързаността и битката с подправените вести.

В приветствието си Захариева напомни, че единствено за две десетилетия 4 страни от района са станали членове на Европейски Съюз, други две са със статут на претенденти и водят договаряния, две страни получиха зелена светлина за започване на договаряния, Косово скоро ще получи визова либерализация, а Босна и Херцеговина отговори на въпросника на Европейската комисия и напредва към приемането на статут на страна-кандидат.

Българският първи посланик даде образец и с контракта за другарство, съдействие и добросъседство с Република Македония: " Само за пет месеца от сключването му търговията ни се усили с 12%, а туристите - с 10%. " Тя поздрави своите сътрудници Никола Димитров и Никос Кодзиас за сключването на контракта за името на Република Македония и пожела триумф на референдума в Скопие.

" Постигнахме всичко това, тъй като всички желаеме да сме част от най-демократичния съюз на света, само че не трябва да забравяме, че би трябвало да се борим за демокрацията всеки ден ", посочи Захариева.

Вицепремиерът и министър на защитата на Република Македония Радмила Шекеринска поддържа думите на Захариева. " Напълно съм съгласна с Екатерина - доста ни подлагаха на критика първоначално за контракта с България, само че в този момент жителите и на двете ни страни считат, че той е гаранция за непоклатимост. Няма замразени спорове, има замразени решения ", сподели пред аудиторията Шекеринска.

Председателят на Народното събрание на Хърватия Годран Яндрокович поздрави " нашите български другари " за триумфите по време на Председателството във връзка с Западните Балкани.

Главният договарящ на Европейски Съюз по отдръпването на Обединеното кралство Мишел Барние пък прикани да се съблюдава мотото на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - " Съединението прави силата ".

В приветствието си към форума Екатерина Захариева сложи акцент и върху свързаността на Балканите, защото това изискват и жителите и бизнесът на страните в района.

По отношение на подправените вести тя посочи, че е нужно да се борим с тях посредством образоване на аудиторията, защото през днешния ден имаме доста елементарен достъп до информация, само че от време на време този факт може да се трансформира от постижение на демокрацията в опасност за нея, защото постоянно сме очевидци на операции на публичното мнение.

Хърватският министър председател Андрей Пленкович сложи тематиката за миграцията и прикани решенията да се вземат в баланс сред националните ползи и солидарността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР