Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEdition посрещна лятото с истински модни

...
Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEdition посрещна лятото с истински модни
Коментари Харесай

Balkan Fashion Week посрещна лятото с модни спектакли

Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEdition посрещна лятото с същински фешън спектакли, които впечатлиха, както родните дизайнери, по този начин и специфичните посетители от чужбина. Тази година дефилетата се състояха на едни от най-красивите и впечатляващи местоположения навън, в сърцето на нашата столица, като всичко това се случи по време на председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Събитието бе част и от културната стратегия на интернационалния цифров фестивал Webit.FestivalEurope 2018 и се провежда с поддръжката на Столична Община. Модните дефилета стартираха с ревюта пред НДК. Нов български университет показа две дипломни ревюта на своите най-хубави студенти от компетентност “ Мода”.

“We wear culture” е завършващата тематика на бакалаврите и разкрива разнообразни вероятности на актуалния световен свят. Младите дизайнери са въодушевени от исторически събития и техните дълготрайни последици, от културата и естетиката на разнообразни етноси, от метаморфозите на обществото.

Във второто ревю бяха показани модели на дипломанти от магистърска стратегия “ Мода и бизнес стратегии” обединени под общото лого “ Fashion Forecast”. Сред младите гении се открои Глория Димитрова, която през септември предходната година завоюва влиятелния конкурс MAD MOOD MILAN: FASHION TALENT COMPETITION в границите на Седмицата на модата в Милано, нещо което до момента не се е случвало на българин.

Известната дизайнерка Албена Александрова направи дебют на сбирката си с авторски бижута и аксесоари “Без правила “ на Cafe Society by Albena Alexander, а надарената и постоянно друга Lilian Edwards зарадва стилните ценители с най-новата си лятна сбирка. Специални посетители на BFW 2018 бяха съветската дизайнерка Гуел Газизова, която направи самостоятелно ревю в Cosmos Coworking Camp с дебютната си сбирка SS’19 “COLORS ", и Рустина (Казахстан), която показа в SKLADA дебютната си сбирка SS’19 “FAIRYTALE”.

Втората вечер придвижи гостите на седмицата на модата в магичната атмосфера на „ Ларгото “, където студенти от Бакалавърска стратегия „ Мода “ на НХА показаха своите капсулни сбирки. „ Идентичност “, това мото сплоти ревюто на дипломантите. Гостите от DD` (Италия) дебютириха на стилния подиум с сбирка SS’19 “1979”, а Showroom Flower’s & Co (България) демонстрираха интернационална селекция на млади и надарени създатели: Bloom Stars - изобретателен бранд за тениски с послания; Зорница Баева - млад дизайнер, съчетаващ обичайни техники с съвременен привкус, Chef-d’oeuvre - дизайнерски шалове от коприна и Paramidonna - бранд за бански костюми и плажно облекло.

Край на стилната вечер сложи дебютна сбирка гащеризони Moodictionary в колаборация с чанти от естествена кожа и първокласни аксесоари PLIK. Последната вечер на дефилета се организира в аристократичната конюнктура на Резиденция „ Тера “, където Istituto Europeo di Design от Италия сподели дебютните сбирки на четири от техните надарени студенти: българката Александра Качулкова- “Between Noise and Silence”, която все още работи като асистент текстилен дизайнер в Tom Ford, Аугусто Берета - “Tituba”, Карло Чимино - “Lilith” и Ребека Паганини - “Tokophobia ".

В продължение на повече от 50 години IED работи в областта на образованието и научните проучвания в дисциплините Мода, Дизайн, Визуални изкуства, Комуникации и Управление на креативните промишлености. Зрителите се любуваха и на дебютната сбирка на Диана Корсакова (Русия), Confindustria Lecce (Италия) и Faith in Fatih (България). Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEdition приключи с дебютна сбирка на специфичния посетител дизайнер от Казахстан Санди Аман, която показа публични дрехи и справедливо получи бурни овации.

И тази година главната цел на Balkan Fashion Week бе да сплоти и стимулира надарени дизайнери от Балканите и Източна Европа, като подкрепи развиването и навлизането им на огромните фешън подиуми и пазари. В последния ден от BFW, Литературен клуб “Перото”в НДК бе хазаин на самодейността Fashion Talk Day, в границите на която се провеждат лекции, уъркшопи и нетуъркинг за фешън дизайнери и студенти.

Водещ на трите стилните вечери бе изгряващата звезда на Сатиричния спектакъл Боян Арсов. Специални посетители на Balkan Fashion Week 2018 #MetropolitanEdition бяха: Константино Росели от Атина, гръцката дизайнерка и стилистка Джой Кументаку, Мира Постолаче от Милано, италианеца Рикардо Терзо, добре прочут от работата си като стилист, бранд съветник и създател на VOGUE, международно известната френска журналистка Ева Буйон, Андреа Поци от Милано-маркетинг шеф на IED Milan, румънската тв звезда Корнел Крисан, гримьорката на Донатела Версаче и бюти шеф на Нюйоркската седмица на модата за 2016г. и 2017 година Валерия Орландо.

В София дойдоха и основателя и шеф на Fashion Film Fest Istanbul Туна Йълмаз и световноизвестния стилист и публицист Лука Имбимбо, който е работил като арт шеф в влиятелната миланска организация „ Аура “. В рамките на стилната седмица започва и интернационален конкурс за фешън дизайнери „ IDEAMODA.

Конкурсът тества творчеството на актуалните създатели и има за цел да поддържа младите дизайнери в бъдещото им развиване. В журито, което ще прави оценка гениите влизат имена от стилната снимка, стилисти, публицисти, дизайнери освен от България. То ще дефинира 12-те финалисти, които ще показват на особено събитие, своята приключена фешън линия.

Допълнителна информация за състезанието, регламента и формата за кандидатстване може да намерите на https://www.ideamoda.net/ Партньори на събитието тази година бяха: Столична Община, URBAN SUMMIT WEBIT 2018, Нов български университет, НХА, IED MIlan, хотел Триада, Manifesto Creativo, Weird Authentic People, Clinica Liberty, Stephan, VOR professional make up, IVET Fashion, The Secret Code of Fashion и MAD MOODMilan и други.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР