Българското военно министерство (МО) подготвя подписването на рамково споразумение с

...
Българското военно министерство (МО) подготвя подписването на рамково споразумение с
Коментари Харесай

Все пак Русия ще поддържа старите ни МиГ-29

Българското военно министерство (МО) приготвя подписването на рамково съглашение с Руската самолетостроителна корпорация " МиГ " (РСК МиГ) за поддръжка на старите ни изтребители МиГ-29. Стойността на съглашението е 82 млн. лева От МО потвърдиха, че договорът с съветската компания е на финала и текат съгласувателни процедури.
Тъй като РСК МиГ е компания, която държи лицензите на ремонтите на изтребителите, Военното министерство са поканили единствено нея.
Припомняме, че по-рано украинската държавна компания " Укринмаш " подаде тъжби в Върховния административен съд (ВАС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Те обаче не бяха почетени и това даде зелена светлина на МО да продължи с контракта с съветската РСК МиГ.
В началото на март военният министър Красимир Каракачанов дефинира съветската компания за реализатор на съглашението. По информация на Mediapool цените за съответните действия към този момент са контрактувани, а откакто бъде подписано съглашението, ще се приготвят и съответни контракти за обособените поправки на изтребителите.
От документите на поръчката е видно обаче, че страната е съумяла да контракти отстъпки по отношение на първите предложения, подадени от РСК МиГ. Срещу 7250 евро за един летателен час първична цена, след договарянията тя е паднала с 1000 евро - на 6250.
МО се стреми да обезпечи поддръжката за четири години на всичките ни 15 изтребителя МиГ-29. Освен това военният министър позволи, че самолетите могат даже да бъдат осъвременени.
Припомняме, че по-рано пред декември 2017 година президентът Румен Радев съобщи, че вложенията за МиГ-29 са наложителни, само че водещото би трябвало да бъде закупуването на нова техника.
Междувременно тогава държавното управление отпусна още 20 милиона лв. за удължение на летателната валидност на изтребителите МиГ-29. Това бе вторият транш за предходната година към Министерството на защитата с тази цел. По-рано кабинетът също даде близо 10 млн. лева за ремонт на самолетите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР