Българското смартфон приложение е достъпно безплатно за iOS и AndroidAirlief

...
Българското смартфон приложение е достъпно безплатно за iOS и AndroidAirlief
Коментари Харесай

Airlief проверява качеството на въздуха и дава съвети

Българското смарт телефон приложение е налично гратис за iOS и Android

Airlief локализира местоположението на потребителя и дава информация за положението на въздуха

Мобилно приложение, създадено от български екип, разрешава лесна инспекция на качеството на въздуха и дава прагматични препоръки за неговото положение. Airlief e налично за събаряне гратис за потребителите на Android и iOS устройства от формалните онлайн магазини на Гугъл и Apple.

„ През последните зими доста се говореше за замърсен въздух, само че липсваше информация за прагматични решения, които да употребява елементарният човек, когато въздухът на открито е рисков за здравето ни. Затова дружно с докторите от съдружие „ Въздух за здраве ” разработихме рекомендации и препоръки, които да се извършват елементарно и да дават повече информация за здравния аспект на този проблем ”, показа Петър Живков, водач на екипа на Airlief.

Съветите са свързани с това по какъв начин да се предпазим от неприятен въздух , какво да вършим, когато въздухът е в положително положение, и по какъв начин посредством нашите дейности да понижим нездравословните сътрудници във въздуха. Препоръките са разграничени в няколко групи: за дома („ проветрявайте, когато е чист въздухът на открито ”), за пешеходци, в колата и за хора със здравословни проблеми.

Airlief локализира местоположението на потребителя и дава информация за положението на въздуха, която за България се взима от формалните измервателни станции и станциите на Airsofia. „ Не следим и не резервираме информация за местоположението на потребителите , а единствено ревизираме от кои датчици наоколо може да се вземе информация ”, акцентира Живков.

Измерванията се трансформират в Индекс за Качеството на Въздуха (ИКВ). В най-общи линии това е най-удобният и понятен метод за поднасяне на информация за въздуха към нас. Той преобразува измерените концентрации на замърсители във въздуха в число по канара от 0 до 500+. Нива под 100 са приемливи за здравето ни, а равнища над 100 са незадоволителни.

Приложението дава рекомендации в няколко групи: за дома, за пешеходци, в колата и за хора със здравословни проблеми

Airlief пресмята ИКВ по двата най-разпространени метода: американски –  средно дневен и китайски –  моментно премерване. Двата метода имат своите плюсове, като от здравна позиция за респираторно заболели са по-важни моментните пикови стойности, а за хора със сърдечни проблеми – средно-дневните стойности. Приложението започва без информация за историята – тя стартира да се генерира след първия ден от използването на Airlief.

Апликацията дава благоприятни условия за персонализация , трансформирайки статичните препоръки в динамични. Когато потребителят вкара информация за това дали има респираторни или сърдечни проблеми, дали кара колело или спортува на открито, приложението дефинира рисковата му група. Впоследствие потребителят ще вижда препоръки, които са съответстващи за него.

Персонализираните препоръки се базират и на настоящата конюнктура и моментното замърсяване на въздуха към потребителя, т.е. препоръките се сменят според от това дали качеството на въздуха е положително или неприятно.

В момента Airlief употребява картата с сензорите на Луфтдатен, само че екипът създава своя карта и в околните дни ще я качи в обновената версия на приложението. Ще бъдат добавени също известия, които да осведомят, когато въздухът е доста мърсен, както и секция вести.

„ Ако всичко върви по проект, ще създадем и прогнозиране на замърсяването за идващите няколко дни . Също по този начин осъзнаваме, че приложението към момента не е задоволително „ разчупено ”. Ще прибавим видеа, фотоси, а може би и геймификация, само че това е един дълъг развой и всеки, който желае да бъде част от него, може да ни написа, с цел да се включи в плана ”, показа Петър Живков.

Даунлоуд: Airlief за iOS; Airlief за Android
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР