Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р

...
Българското семейство като институция се разпада, това каза психиатърът д-р
Коментари Харесай

Тревожно: Българското семейство като институция се разпада

Българското семейство като институция се разпада, това сподели психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова в коментар на експанзията на деца по отношение на клошар във Варна, която е довела до неговата гибел.

" Причините за експанзията са доста. И в действителност те се коренят и в обществото, и в обособения човек, и в фамилията, в което той е израсъл ", разяснява тя случая, при който деца пребиха до гибел клошар, трето момче снима, а четвърто гледа. " За следващ път си помислих какъв брой е болно нашето общество и какъв брой доста работа - персонална и социална, имаме да свършим, с цел да не се случват такива неща, или най-малко да се случват доста рядко ", съобщи тя.

Тя подчертава, че по същото време излезе нескрито и абсурда в дом " Хризантема " в Габрово. " И там още веднъж имаше снимащи. Мен повече ме потресе снимането. Да седиш и да снимаш по какъв начин се агресира върху някой. Естествената човешка реакция е да се помогне, да се приключи тази сцена. А тук някакви хора седят и снимат, и едното от тях е дете ", изясни доктор Гълъбова.

" При момчетата снимането е за да се похвалят. Тези деца са толкоз неуки, и не приказвам за обучение, толкоз не са научени от родителите си какво е редно и какво не е, че считат, че правят нещо, с което можеш да се похвалиш. Т.е. да нанесеш побой в техните глави е нещо за похвала ", посочи ощетя.

" Гледах и родителите - те са толкоз безкритични. Корените на детската експанзия би трябвало да се търсят при родителите, да се търсят в фамилията ", безапелационна е доктор Гълъбова.

" В българското семейство се случва нещо ужасно. Българското семейство като институция от дълго време не е патриархалното семейство от нашето Възраждане. То, съгласно мен, не се разпада, то се е разпаднало. Казвам това и във връзка с фамилиите, които още са дружно и ужким са цели. И там има доста проблеми ", съобщи в ефира на Дарик тя.

" В българското семейство не се приказва, децата са обект на облекчаване на всевъзможни материални ползи, марковите артикули би трябвало да ги имаме, всичко да ни е марково. А не се сяда с тези деца да се поговори какво ги интересува, какво се случва в учебно заведение, кои са ти другари, с кои преподавател не се разбираш ", уточни още доктор Гълъбова. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР