Българското председателство ще бъде изключително важно. Това заяви Мишел Барние

...
Българското председателство ще бъде изключително важно. Това заяви Мишел Барние
Коментари Харесай

Правата на българите във Великобритания - гарантирани, потвърдиха Борисов и Барние

" Българското председателство ще бъде извънредно значимо. " Това съобщи Мишел Барние - основен договарящ за Брекзит, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Барние напомни, че има към този момент съглашение с Англия за изискванията на разделянето, а една от тематиките е била ситуацията на българските жителите там.

" Съвместно с британците постигнахме съглашение, с цел да могат да бъдат обезпечени правата на българските жители да обитават и получават обществени услуги ", добави Барние и съобщи, че това е значим резултат, реализиран при цялостен консенсус.

По думите му през март стартират диалози за бъдещите на връзки на Европейски Съюз с Кралството, като се визира тематиката за стопанската система и търговията.

Барние съобщи, че България е добре готова за Председателството, а Брекзит ще бъде съществена тематика в дневния ред.

" Надявам се през идващите 6 месеца да бъдем добър тандем и да предвидим договарянията за Брекзит напред. "

С тези думи министър председателят Бойко Борисов се обърна към комисар Мишел Барние.

" Червените линии, които са, и а които разговаряхме с Тереза Мей, са гарантиране правата на българите във Англия пожизнено ", безапелационен беше Борисов. След развода ще се договарят нови условия, тъй като в този момент още не се знаят параметрите на Брекзит.

" Към момента българските жители, които са във Англия, би трябвало да знаят, че правата им са напълно предпазени ", удостовери още веднъж министър председателят.

По думите му общественият и икономическият залог е огромен и в случай че не се организира вярно Брекзит, ще има доста вреди.

Червената линия, от която не би трябвало да се мърда - съблюдаване на разпоредбите на общия пазар, добави Борисов.

" Оттук нататък се надявам в няколко сфери също да се откри баланс - в областта на сигурността и във военното съдействие. Специални ни служби би трябвало да работят в цялостна съгласуваност с английските служби по линия на тероризъм, миграция, пране на пари. "

" Този Брекзит ще е бъде сложен, тъй като имаме проект, имаме рамка, само че политическата декларация, която октомври би трябвало да е призната, би трябвало да се приготви през тези 6 месеца. Трябва всеки един подробност да бъде решен през този интервал, а не откакто стартира самото излизане на Англия. Ще поставим доста старания, освен аз, само че и министрите на препоръките, които ще председателстваме, с цел да имаме доста единна и обща позиция по тематиките ", посочи Борисов.

Борисов съобщи още, че по новият програмен интервал е почнало да се работи интензивно. По 10 млрд.евро чисто ще липсват в бюджета на Европейски Съюз следващата година с излизането на Кралството и би трябвало точно да се прави бюджета за разпределение на средствата на съюза.

" И както постоянно с оптимизъм приключвам. Надявам се Англия да се завърне в Европейски Съюз, само че това е единствено оптимизъм ", приключи Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР