Българското председателство на Съвета на Европейския съюз премина при силен

...
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз премина при силен
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Българското председателство премина в условията на широк обществен и политически консенсус

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз мина при мощен ангажимент на всички парламентарно показани партии, както и заинтригувани страни, в изискванията на необятен публичен и политически консенсус, разяснява ръководителят на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове в Народното събрание Кристиан Вигенин. Той насочи встъпителни думи към участниците в пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейски Съюз /КОСАК/. По думите му този конгрес е финалният щрих на парламентарното измерение на българското председателство.

През последните шест месеца под мотото "Съединението прави силата ", като българско председателство, бяхме отдадени на волята и отговорността да допринесем за една по-обединена, уравновесена, сигурна и обективна Европа, съобщи Вигенин. Далеч сме от илюзията, че в границите на шест месеца могат да бъдат преодолени провокациите и да бъдат дефинитивно решени сериозните проблеми на Европейски Съюз, само че споделят, че компликациите построяват силата, и дано да повярваме в този принцип, прикани той.
Вигенин уточни, че в интервала до европейските избори през май идната година предстоят интензивни разисквания по стратегически за бъдещето на Европейски Съюз въпроси, свързани с Брекзит, договарянето на европейския бюджет след 2020 година, промените на общата европейска система за леговище, подсилване на общоевропейската сигурност и защита. На институционално и политическо равнище би трябвало да си даваме сметка, че зад всяко взето решение стоят очакванията и фантазиите на 500 милиона европейци, означи той. А изгубили се вярата, се губи жизнеността и мотивацията, която ни движи напред, добави Вигенин. Според него полемиките по време на пленарната среща на КОСАК ще са потребни и навременни за насъчаване на интерпарламентарното съдействие.

Заместник-председателят на Европейския парламент Мейрийд Макгинес означи, че по това време идната година ще са ясни резултатите от идните избори за Екологичен потенциал. Затова е наложително за нас, които търсим поддръжката на жителите, да ги убедим, че ще пазиме техните ползи в Екологичен потенциал, добави тя. Много е значимо да приказваме по европейските въпроси в хода на акцията и имаме потребност от поддръжката на националните парламенти, уточни Макгинес. Трябва да покажем, че Европейският парламент и националните парламенти работят дружно, добави тя. Според нея мотото на българското председателство е изключително тъкмо. Виждаме, че тези, които не поддържат Европейски Съюз, акцентират разликите, само че ние би трябвало да подчертаваме общото, разяснява Мейрийд Макгинес.

Заместник-председателят на комисията по европейски въпроси в Народното събрание Ивелина Василева акцентира, че значителен детайл от българското европредседателство е неговото парламентарно измерение. Тя регистрира като положителни резултати признатите в София процедурни правила за парламентарен надзор на Европол, срещата на ръководителите на комисиите по енергетика на Европейски Съюз.

Председателство на вярата за Балканите, с това ще бъде запомнено българското председателство, акцентира Ингрид Шикова, учител в СУ "Св.Клименент Охридски ". Председателството за българите е историческо събитие, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР