Българското предложение за най-добър чуждестранен филм за наградите Оскар 2022

...
Българското предложение за най-добър чуждестранен филм за наградите Оскар 2022
Коментари Харесай

Българското предложение за "Оскар" предизвика въпроси

Българското предложение за най-хубав задграничен филм за премиите " Оскар " 2022 година ще е " Страх " на режисьора Ивайло Христов. Решението е било взето от комисия в Националния кино център на 11-ти октомви, оказва се от известие в Българска телеграфна агенция. Изборът провокира неодобрение в част от хората, взели участие в комисията избрала лентата, които оспориха по какъв начин е бил определен кино лентата.

В сряда 13 октомври, режисьорът и аниматор Теодор Ушев показа пост във фейсбук, в който твърди, че при избора не са участвали всички членове на комисията, като двама са изпратили гласовете си отдалечено. Без тези гласове резултатът би бил друг, а точно - 3:2 в позла на " Жените в действителност плачат " (на Мина Милева и Весела Казакова, с присъединяване на номинираната за " Оскар " Мария Бакалова), който бе в формалната селекция на Кан

" Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни правила и престижи. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм ", написа Ушев. Той прави уточнението, че не оспорва кинематографичните качества на " Страх ", а методът, по който е бил определен.

Според режисьорът Мина Милева, която също реагира със статус, гласуването против " Жените в действителност плачат " е бил углавен избор и поради триумфа на Мария Бакалова с " Борат ".

Комисията, която избира кино лентата е в състав Божидар Манов (председател), Светлана Ганева (оператор), Сащо Грозев, Любомир Халачев (бивш ректор на Националната академия за театрално и кино изкуство), Теодор Ушев, Ралица Петрова и режисьорът Виктор Чучков. По информация на " Дневник " Халачев и Грозев са подали гласа си отдалечено, като Халачев не е взел присъединяване в дебата, а Грозев се е присъединил по телефона. Не е известно кои са другите обсъждани филми. Според разпоредбите в селекцията влизат всички филми, създадени през съответната година. " Дневник " се опита да се свърже с част от членовете на комисията.
Във кино лентата " Страх " се споделя за вдовицата Светла, която неотдавна е изгубила работата си като учителка. Селото й е покрай границата с Турция и край него постоянно се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това трансформира живота й. Тя е принудена да се опълчи против цялото село, което упорства бежанецът неотложно да напусне. Очаква се филмът да тръгне по българските кина на 5 ноември. Оператор е Емил Христов. Музиката е на Кирил Дончев. Участват още Майкъл Флеминг, Иван Савов, Стоян Бочев. " Страх " е печелил Голямата премия на фестивала за българско кино " Златна роза " във Варна през 2020 година, както и е получил отличие на Съюза на българските кино дейци, и от упълномощените публицисти . През ноември взе и първото си интернационално отличие - Голямата премия на филмовия фестивал " Тъмни нощи " в Талин.

Филмът " Жените в действителност плачат " бе включен в формалната селекция на фестивала в " Кан ". Той споделя за пет дами от средностатистическо българско семейство, които се пробват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предубеждения.



Теодор Ушев: Изборът е нелегитимен
" Точно преди за отпътува от България се съгласих да вземам участие в комисията по установяване на българския участник за най-хубав задграничен филм. Всъщност, отложих билета си, с цел да вземам участие. Трябваше да бъдем 7 индивида. Останалите членове на комисията няма да посочвам, оставям на тях да го оповестят. Няма да разясня и качествата на препоръчаните филми. Протече забавна полемика, много смислена, апропо ", написа Ушев в един от двата си статуса по тематиката.



" Накрая се разбра, че никой не е податлив да отстъпи от правилата си. Резултатът - 4:3 в интерес на " Страх " на режисьора Ивайло Христов (3 гласа имаше " Жените в действителност плачат " ).По усет и цвят, другари няма. Но направи усещане поколенческото разделяне във усетите и възприятита ни... Но имаше един проблем, който много ме тормози. Извинявам се, че пиша чак в този момент това, само че бях на път, т. н.И той беше, че от плануваните 7 индивида, участваха единствено... 5! Де факто, в случай че се брояха единствено гласовете на присъстващите, резултатът щеше да бъде 3:2 в интерес на " Жените в действителност плачат " ", счита режисьорът.

" Останалите двама бяха изпратили единствено гласовете си. Така, на процедура, полемиката нямаше никакъв смисъл, тъй като най-после, по този начин или другояче се събраха картите, и механично беше решен проблема. Единият участник имаше основателни аргументи за неявяване (операция - остава въпросът за какво не е заменен? ). Той най-малко беше наличен по тел. (проведохме рзговор с него). Другият се беше скрил. Бил недосегаем - там където бил, нямало интернет, нямало тел...?! Кое ли е това място? Остава за мен въпроса - какъв е смисъла на сходни събирания и полемики, в случай че всичко се свежда до обикновен глас? ", написа още Ушев.

Във втория си статус той споделя по какъв начин са били селектирани част от досегашните оферти за " Оскар " от България.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР