Българското правителство подкрепя безпрекословно европейската интеграция на Грузия и териториалната

...
Българското правителство подкрепя безпрекословно европейската интеграция на Грузия и териториалната
Коментари Харесай

България подкрепя териториалната цялост на Грузия

Българското държавно управление поддържа категорично европейската интеграция на Грузия и териториалната й целокупност.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата с грузинския си сътрудник Илия Дарчиашвили.

" Днешното посещаване на грузинския външен министър Дарчиашвили, идва в доста значим миг за Грузия на фона на високите упоритости на грузинското държавно управление и общество да желае евроатлантическа интеграция. Бих желала да заявя ясно, че като страна членка на Европейски Съюз и НАТО, минала през сложен път на промени, България схваща доста добре значимостта за нашите сътрудници и поредно поддържа геостратегическия избор на Грузия ", изрази поддръжката си Мария Габриел.

Тя акцентира още - София поддържа Тбилиси, що се касае до интернационално приетите й граници и осъжда сепаратизма в Абхазия, Жинвали и Южна Осетия, окупирани от Русия.

Разбирането и поддръжката на България към Грузия е основана на обстоятелства и обши полезности, добави още Габриел.

Обсъдена е била и тематиката за свързаността сред двете страни - инфраструктурна, цифрова, в областта на енергетиката, на високите технологии и нововъведенията, както и в областта на образованието и науката.

" Грузия и България споделят дълга обща история и стратегическо партньорство ", уточни на собствен ред външният министър на Грузия Дарчиашвили. И акцентира - съществена цел на Тбилиси е влизането в Европейски Съюз в светлината на миналогодишната декларация от Съвета на Европейски Съюз, дала зелена светлина на кавказката страна. Сътрудничеството в границите на Черно море също са били главен аспект в двустранния разговор.

Дарчиашвили също по този начин осъди съветската инвазия в Украйна: " Разбира се, съветската военна експанзия против Украйна е огромна опасност за нашата страна и предизвикателство пред сигурността на района. Затова е доста значимо да засилим двустранното си съдействие. "
 България е подготвена да помогне на Грузия за участието ѝ в Европейски Съюз
България е подготвена да помогне на Грузия за участието ѝ в Европейски Съюз

Росен Желязков е на двудневно посещаване в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР