Българското правителство одобри предложението за начало на преговори за членство

...
Българското правителство одобри предложението за начало на преговори за членство
Коментари Харесай

Нова Македония: България няма да попречи на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС

Българското държавно управление утвърди предлагането за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания, заяви вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, написа в. "Нова Македония ". Изданието написа, че българското държавно управление е приело пакета за разширение, който обгръща всички условия на България за Северна Македония.

Ние ще настояваме за присъединение на Република Северна Македония и Албания в Европейския съюз в пакет, декларирала Захариева, добавяйки, че разделянето на двете страни би било неточност, която би могла да докара до неустойчивост в района, написа скопският вестник. Изданието отбелязва, че въпреки това министърът на защитата Красимир Каракачанов е повторил своята теза, че България поддържа участието на Македония, само че не абсолютно.

Каракачанов декларирал, че ще упорства за безапелационна смяна в македонските учебници и стратегии и това е непрекъснато изискване, написа изданието.

България няма да попречи на Македония да стартира договарянията. Но преди да стартират същинските диалози има няколко етапи, в това число две междуправителствени конференции. Ясно е посочено нашето мнение, че още преди да бъде планувана първата междуправителствена конференция, македонците би трябвало да изпълнят огромен брой условия, обяснил Каракачанов, отбелязва "Нова Македония ". Сред изискванията е и довеждане докрай на работата на Междуправителствената комисия за история, декларирал българският вицепремиер.

"Независен весник " оповестява, че министър председателят на Северна Македония Зоран Заев е дошъл през вчерашния ден следобяд в Сърбия и е бил посрещнат на летище "Никола Тесла " от сръбския министър на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, след което делегацията отпътувала за Нови Сад, където през днешния ден ще се състои тристранна среща на президентите на Сърбия, Северна Македония и Албания.

Освен многочислените изказвания на сръбски министри за така наречен "малък Шенген ", сръбският президент, обяснявайки тематиката на срещата, съобщи, че ще се беседва за концепцията за основаване на един тип "ЦЕФТА ". Белградските медии цитираха изказването на Вучич, който съобщи, че става дума за "епохална концепция ", която получила "пълен консенсус " от министър председателите на Северна Македония и Албания, отбелязва "Независен весник ".

Бившият министър председател Никола Груевски въпреки всичко остава почетен ръководител на ВМРО-ДПМНЕ, написа "Независен весник ". Изявленията на водача на партията Християн Мицкоски, че в новия правилник няма да има място за купата "почетен ръководител ", няма да обиден днешния дезертьор в Унгария, защото и в настоящия няма точка, която да планува почетен ръководител, написа изданието. Това е право извънредно на висшия партиен орган - конгреса, който даде купата на Груевски на последния конгрес във Валандово през декември 2017 година, когато Мицкоски стана водач. Поради тези аргументи, както показват от ВМРО-ДПМНЕ, не съществува опция да се анулира решението на конгреса, написа изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР