Българското правителство, избрано с труд през 2021 г., падна на

...
Българското правителство, избрано с труд през 2021 г., падна на
Коментари Харесай

Монд: България навлиза в период на нестабилност

Българското държавно управление, определено с труд през 2021 година, падна на 22 юни след избор на съмнение, гласуван от опозицията. За страната се обрисува интервал на неустойчивост, написа в коментар френският в. "Монд ".

Вече отслабено от мощни вътрешни несъгласия, изострени от войната в Украйна, държавното управление на 42-годишния ученик на Харвард Кирил Петков няма болшинство в Народното събрание от 8 юни, когато националистическата партия "Има подобен народ " напусна четирипартийната коалиция. Нейният водач, артистът Станислав Трифонов, именуван Слави, се разгласи най-много срещу първичната политика на Петков по отношение на Северна Македония. България, член на Европейски Съюз от 2007 година, постанова несъгласие върху присъединението на дребната си съседка към общността, за което тя кандидатства от 2005 година, поради исторически и културни различия.

Предлагайки своето ходатайство, Франция се надяваше България да даде зелена светлина за отваряне на договаряния за участие сред Скопие и Брюксел. Падането на проевропейския български министър председател в навечерието на конференцията за Западните Балкани на 23 юни в Брюксел може да осуети всевъзможен прогрес. Парадоксално бе, че политическият съперник на Кирил Петков – някогашният министър председател Бойко Борисов, съобщи, че поддържа френската пътна карта, отбелязва вестникът.

"Монд " допуска, че точно той - "звезда на българската политика ", е нанесъл последния удар на кабинета на Петков, "пожелал да скъса с корупцията на своя предходник и да вкара еврото от 2024 година "

С дясната си коалиция ГЕРБ-СДС Борисов набра безпроблемно гласовете, нужни за приемане на вота за съмнение, публично стимулиран с "провала на икономическата и финансова политика на държавното управление " на фона на инфлация от 15,6 на 100 през май. След европейските наказания против Москва "Газпром " замрази през април газовите доставки за България и подвигна още повече цената на горивата, припомня изданието.

Кирил Петков съумя да събере хиляди свои симпатизанти (както и противници) край Народното събрание през последните дни, съумя и да убеди шестима несъгласни с управлението на партията си депутати от Има Такъв Народ, само че не му доближиха още пет гласа на депутати, отбелязва "Монд ".

"Кирил Петков оглавяваше една прекомерно нежна коалиция, построена към разнородни партии с разминаващи се идеологии, основани самите те върху обединения ", изяснява за всекидневника социоложката Боряна Димитрова, ръководителка на центъра "Алфа Рисърч ". Разногласията в държавното управление се усилиха през последните месеци, прибавя тя, изреждайки тематиките - да се доставят ли оръжия на Украйна, да се одобрят ли глобите против Русия и да се вдигне ли ветото върху Северна Македония.

"Щом бе изгубено болшинството в Народното събрание, опозицията се възползва и нападна, само че държавната коалиция към този момент се бе разпаднала от вътрешната страна ", продължава специалистът, съгласно който на досегашния министър председател не са му достигали проницателност и еластичност.

Сега българският президент ще би трябвало да изиска кандидатура за нов министър председател от парламентарното болшинство, т.е. от центристката групировка на Кирил Петков "Продължаваме смяната ". След трети несполучлив опит Народното събрание ще бъде разхлабен и специалистите чакат нови парламентарни избори наесен, изяснява "Монд ".

"След нови избори има риск проруските партии да завоюват повече въздействие в Народното събрание и институциите ", разяснява Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията. По думите му това вероятно ще докара до сформиране на "правителство, по-приятелски настроено към Кремъл, което не дава обещание сигурност с оглед настоящия геополитически подтекст ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР