Българското образование влиза в XXI век. Поне такова е обещанието

...
Българското образование влиза в XXI век. Поне такова е обещанието
Коментари Харесай

С иновации към прогрес: Български училища реформират образованието

Българското обучение влиза в XXI век. Поне такова е обещанието на просветителното министерство и 184 учебни заведения, които през юли станаха първите в страната със статут на " новаторски ". Вчера учебните заведения дадоха начало на нова стратегия, чиято упоритост е да реформира образованието от първи до дванайсти клас. В рамките на четири години утвърдените претенденти би трябвало да осъществят план, който да разчупи обичайните модели на преподаване.


Въпреки че са разнообразни според от профила на учебното заведение, всички планове имат обща цел да покачат триумфа на учениците и да развият сериозното им мислене. Две трети от учебните заведения в новаторската мрежа, общо 129, ще бъдат общински.

Повечето претенденти (88) се концентрират върху нови способи на преподаване. Интерес има също към рационализиране на ръководството (51), както и към организацията на образованието (45). Най-малко начинания (14) се занимават с образователните стратегии, проекти и наличие.

В столичното 18-то учебно заведение новаторският план ще обхване паралелките с проучване на японски език от първи, пети и осми клас. В основата на плана са тясното съдействие сред учители и възпитаници, както и цифровите технологии.
Величка Стойчева - шеф на 18 СОУ " Уилям Гладстон ", София: " В първи клас, несъмнено, начални цифрови базови умения. След това надграждаме в базовите умения, по-късно към този момент стигаме до сигурността при работа с цифрова техника и така нататък Освен това, развиването на езика с детайли на сугестопедия и сугестология, [както и] потреблението на доста арт похвати.
Глобално казано, желаеме да реализираме одобряването на учебното заведение и постигането на развиването на компетенциите на 21. век в цялост. "
Училището ще употребява и така наречен " експедиционен модел на образование ", при който децата и учителите са принудени в действителна среда да търсят решения на проблеми. Тук е допустимо двама учители, да вземем за пример по български и британски, по едно и също време да работят с класа по една задача.
Десислава Николова - преподавател по история и цивилизация, 18 СОУ " Уилям Гладстон ", София:
" Например може да е методът, по който се показват децата, тъй като те в начален стадий стартират да се учат по какъв начин да показват себе си. Това може да бъде обещано на двата езика, могат да създадат видео за себе си. Има разнообразни технологии, които може да се интегрират. "
Друго софийско учебно заведение - финансово-стопанската гимназия, ще построи лаборатория, в която учениците ще изследват разнообразни търговски артикули.
Мая Гешева - шеф на НФСГ, София:
" Ние ще им предоставим опция в тази нова, новаторска лаболатория по стокознание да организират образователните часове с представители на работодателите - комерсиалните вериги, които поддържат плана. " Горанка Неделва - преподавател по стопански дисциплини, НФСГ, София:
" Би било допустимо учениците, разглеждайки продукта, да обяснят доста по-добре на клиента какви са изгодите от него, по какъв начин той да бъде използван. " Георгия Кирилова - възпитаник в 12. клас, НФСГ, София: " Защото сме в XXI век и се развиваме извънредно динамично със света към нас, имаме потребност да забележим по какъв начин работи светът. Не единствено да забиваме очи в учебниците. Трябва да забележим по какъв начин работи на процедура, нещата по какъв начин се случват. Ние сами осъзнаваме потребността от нововъведения. Всеки един човек, който желае да бъде сполучлив, би трябвало да може да се развива в тази тенденция. "
На този стадий просветителното министерство няма да финансира плановете. Оттам обявиха, че това е допустимо е да се случи, в случай че учебните заведения реализиран обещаните резултати.

Дългият лист на министерството не включва всички учебни заведения с новаторски стратегии в България.

Въпреки че дават отговор на критериите, доста от тях не са кандидатствали. Някои не са имали време да приготвят план, а други не считат, че в сегашния си тип програмата им носи задоволително изгоди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР